KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Sedam lokaliteta diljem Europe dobilo Oznaku europske baštine

2024 EHL dodjela oznaka

Europska komisija objavila je sedam ovogodišnjih dobitnika Oznake europske baštine (EHL) koja im je dodijeljena zbog njihove značajne uloge u povijesti, kulturi i razvoju Europske unije.

 

Europska komisija zaprimila je ukupno šesnaest lokaliteta za Oznaku europske baštine 2023, od čega je panel nezavisnih stručnjaka iz cijele Europe, preporučio sljedeće lokalitete:

  • Cisterijanski krajolici – Cisterijasnki krajolici povezuju Europu (AT, CZ, DE, PL, SI)
  • Samostan San Jerónimo de Yuste, Cuacos de Yuste (ES)
  • Muzej Naš Gospodin na Tavanu, Amsterdam (NL)
  • Kraljevski teatar Toone, Bruxelles (BE)
  • Kalevala - živa epohalna baština (FI)
  • Rumunjski Athenaeum, Bukurešt (RO)
  • Sant’Anna di Stazzema, Stazzema (IT)

 

Svečana dodjela Oznake europske baštine lokalitetima za 2023. godinu, održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine u Antwerpenu, Belgija.

 

O PROCESU ODABIRA

Kako bi bili razmatrani kao nositelji Oznake europske baštine, lokaliteti moraju zadovoljiti tri osnovna kriterija:

  • pokazivati europski značaj
  • učinkovito komunicirati svoje europske povijesne veze i dimenziju s publikom
  • dokazati spremnost i sposobnost provođenja tih aktivnosti

 

Od nositelja Oznake europske baštine očekuje se da aktivno sudjeluju u aktivnostima i projektima suradnje koje koordinira EHL BUREAU-a, tajništvo EHL mreže kojeg sufinancira programa Kreativna Europa.

Postupak odabira provodi se svake dvije godine i otvoren je za sve zemlje EU, pod uvjetom da su izrazile svoj interes. Na temelju preporuka europskog panela neovisnih stručnjaka, Europska komisija dodjeljuje Oznaku europske baštine najviše jednoj lokaciji po sudjelujućoj zemlji svake godine.

Lokacije koje dobiju oznaku podvrgavaju se periodičnom nadzoru kako bi se osiguralo da održavaju kriterije za koje su odabrane.

 

O OZNACI EUROPSKE BAŠTINE - EHL

Cilj Oznake europske baštine jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i zajedničke baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga. Oznaka se dodjeljuje bijenalno od 2013. godine u okviru programa Unije Kreativna Europa, a tijekom proteklih sedam godina Oznaku europske baštine ponijelo je 67 lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. Hrvatski nositelji Oznake europske baštine su Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo (selekcija 2015. – 2016.) i Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol (selekcija 2021. – 2022.).

 

Izvor.