KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Sedam finalista za Nagradu EU za suvremenu arhitekturu - EUMies Awards 2024

2024 EUMies finalisti

Međunarodni žiri odabrao je sedam izvrsnih radova od 40 iz užeg izbora, od kojih je pet za kategoriju ARCHITECTURE i dva za kategoriju EMERGING ARCHITECTURE.

 

DOBRE PRAKSE I REFERENCE ZA LOKALNE GRADSKE POLITIKE

Sedam radova služe kao reference za lokalne gradske politike jer stvaraju visokokvalitetna inkluzivna životna okruženja. Oni transformiraju i poboljšavaju životne uvjete malih zajednica na mjestima koja su zapostavljena: nekadašnja industrijska područja, mala ruralna sela i gradske periferije. Radovi u većim gradovima provode se u rubnim područjima, gradeći snažne veze s postojećim četvrtima.

 

PET RADOVA FINALISTA KATEGORIJE ARCHITECTURE
  • Galerija suvremene umjetnosti Plato u Ostravi, Moravsko-Šleska (Češka) KWK Promes (Katowice, Poljska)
  • Studijski paviljon u kampusu Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu, Donja Saska (Njemačka) autora Gustava Düsinga i Maxa Hackea (Berlin, Njemačka)
  • Škola Reggio u Madridu, Madrid (Španjolska), Andres Jaque / Ured za političke inovacije (Madrid, Španjolska)
  • Ponovno rođenje samostana Saint-François u Sainte-Lucie-de-Tallano / Santa Lucia de Tallà, Korzika (Francuska), Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, Francuska)
  • Häge u Lundu (Švedska) autori Brendeland & Kristoffersen (Oslo, Norveška)
 
DVA RADA FINALISTA KATEGORIJE EMERGING ARCHITECTURE
  • Knjižnica Gabriela Garcíe Márqueza u Barceloni, Katalonija, (Španjolska) od SUMA arquitectura (Madrid, Španjolska)
  • Trg i Turistički ured u Piódãou, središnji Portugal, autor Branco del Rio (Coimbra, Portugal)

Sedam odabranih radova oplemenjuju svakodnevnu arhitekturu, izgrađene prostore u kojima živimo, učimo, susrećemo se i uživamo.

Više o svim radovima finalista

 

Dobitnici Nagrade za suvremenu arhitekturu u kategoriji ARCHITECTURE osvojit će nagradu u iznosu od 60.000,00 EUR, a dobitnici Nagrade u kategoriji EMERGING ARCHITECTURE nagradu u iznosu 30.000,00 EUR. Svim finalistima uručit će se skulptura kojom se prepoznaje njihov doprinos suvremenoj arhitekturi.

 

SVEČANA DODJELA NAGRADA

U ožujku će žiri posjetiti pet finalističkih radova iz kategorije Architecture i odlučiti o dobitnicima nagrada. Proglašenje pobjednika u obje kategorije održat će se 25. travnja u Centru CIVA (Centar za informacije, dokumentaciju i izložbe o gradu, arhitekturi, krajoliku i urbanom planiranju) u Bruxellesu.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. svibnja 2024. u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni koja će biti popračena predavanjimaa, debatama, otvaranjem izložbe i proslavom s članovima žirija, pobjednicima, finalistima, naručiteljima te ostalim gostima i predstavnicima.

 

POZADINA

Nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu – Nagrada Mies van der Rohe, je bijenalna nagrada koja se dodjeljuje radovima završenim u prethodne dvije godine u državama koje sudjeluju u programu Kreativne Europe. Glavni ciljevi Nagrade su postizanje temeljitog razumijevanja transformacije izgrađenog okoliša; prepoznavanje i pohvala izvrsnosti i inovativnosti u području arhitekture te isticanje doprinosa arhitekata u razvoju novih ideja, održivom razvoju i transformaciji izgrađenog europskog okoliša.  

 

Više.