KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

SAVE THE DATE - Razvoj publike u kulturi

Razvoj publike post

U okviru programa Kreativna Europa (2014-2020) razvoj publike je bio jedan od prioriteta koji je omogućavao europskim umjetnicima i kulturnim operatorima produbljivanje odnosa s postojećom publikom, proširenje i povećanje publike. Cilj ovog prioriteta je bio omogućiti da dijela europskih umjetnika dođu do što većeg broja ljudi diljem Europe te da se proširi pristup kulturnim djelima s posebnim naglaskom na djecu, mlade, osobe s invaliditetom i nedovoljno zastupljene skupine, uključujući izbjeglice.

 

Razvoj publike podrazumijeva i strateški i dinamičan proces kojim se unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici. Razvoj publike podrazumijeva rad SA publikom, umjesto da se radi nešto ZA publiku. Ključno je izravno uključiti ljude i zajednicu u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture. Projekti koji su u fokus stavili prioritet razvoja publike, ostvarili su aktivnosti koje su bile usmjerene na rad na terenu ili na razvoj strategije. Podnositelji zahtjeva trebali su istražiti i mapirati svoje trenutne publike i koje ciljne skupine žele doseći.

Kroz projekte koji su podržani kroz program Kreativne Europe- potprogram Kultura s prioritetom koji tretira razvoj publike sastavni dio projekta obuhvaćao je neki od sljedećih pristupa:

  • uključivanje publike u programiranje, produkciju, participativnu umjetnost, fizički dijalog, interakciju putem društvenih mreža, volontiranje;
  • kreativno partnerstvo s drugim sektorima (zdravstvo, obrazovanje, poduzetništvo itd.);
  • razvoj strategije razvoja publike;
  • obučavanje članova osoblja za realizaciju zadataka vezanih uz razvoj publike;
  • praćenje napretka i uspjeha u aktivnostima razvoja publike, između ostalog prikupljanjem i uspoređivanjem povratnih informacija publike;
  • organizacija rezidencija ili programa razmjene za umjetnike i kulturne djelatnike koji kroz svoje aktivnosti nastoje komunicirati s lokalnom zajednicom.

 

Ovo online događanje pružit će pogled u europske politike razvoja publike, na koje načine je prioritet tretiran u projektima Kreativne Europe kroz primjere prakse, te uvid u nacionalne mehanizme koji su usmjereni na razvoj publike. 


Više informacija o programu i prijavi bit će objavljeni u narednim danima!