KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Rezultati poziva Europske komisije za module magistarskih studija u području umjetnosti i znanosti

Mast
Europska komisija je u srpnju prošle godine objavila poziv za dostavu prijedloga modula za magistarske studije u području umjetnosti i znanosti za koji je osigurala € 1,5 milijuna.

Europska komisija uočila je nedostatak znanja i vještina u kulturnim i kreativne industrije koje bi povezivale kreativnosti i tehnologije zbog čega je raspisala je specifičan Poziv za dostavu prijedloga inovativnih i interdisciplinarnih modula za magistarske studije koji kombiniraju umjetnost i informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) s poduzetničkim vještinama i poslovnom izloženosti. Cilj poziva bio je promovirati interdisciplinarni pristup u magistarskim i sveučilišnim smjerovima te poticati međusektorski kurikulum koji spaja tehnologiju i umjetnost.

Rezultate poziva, Europska komisija objavila je u ožujku 2018. godine, a između četiri odabrana projekta je Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) u kojem je jedan od partnera Creative Croatian Cultural Alliance/Unicult2020 (CCA). Projektni prijedlog MAST pobijedio je u vrlo jakoj konkurenciji između stotine prijedloga brojnih sveučilišta iz cijele Europe, a sastoji se od razvoja i implementacije primijenjenog modula koji promiče transverzalni kurikulum kombinirajući umjetnost, znanost i tehnologiju.

Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) osmislio je konzorcij: Sveučilište u Novoj Gorici AU, Škola umjetnosti (SI), Creative Croatian Cultural Alliance, Institut Madeira Interactive Technologies (PT), Tehnološko sveučilište u Grazu (AT), Culture Action Europe (B/EU), Kitchen Budapest (HU) i Kersnikova (SI) s pridruženim partnerima Univerzitet umetnosti u Beogradu (RS), UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment, Beograd (RS), Europska mreža digitalne umjetnosti i znanosti (AT), Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO (HR), Stromatolite (GB / SE), Music Tech Fest (SE) i Hakan Lidbo Audio Industries (SE).

MAST započinje provedbom Unicult2020 programa, za kojeg su otvorene prijave za sudjelovanje na četvrtom izdanju programa Unicult2020 koji će se održati u Rijeci, Veneciji i Osoru od 02. do 16. srpnja 2018. godine.