KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Prva međunarodna suradnja nositelja Oznake europske baštine (EHL)

Cerkno EHL
Franja EHL
EHL Franja 2
Franz Liszt EHL
EHL - Javorca

Gostujuća izložba MKN pod nazivom „Neandertalci iz Krapine“, autora Jurice Sabola, voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca, prvog hrvatskog nositelja Oznake europske baštine otvorena je 1. lipnja 2018. u Cerkljanskom muzeju u Sloveniji.

Međunarodna suradnja ova dva muzeja pokrenuta je inspirirana je neandertalskim glazbalom Piščal Divje babe koje je pronađeno na lokalitetu u blizini Cerkna, a povezuje ih i Oznaka europske baštine.

Oznaka europske baštine (European heritage label - EHL) je inicijativa Europske komisije koja se provodi od 2014. godine u okviru programa Kreativna Europa, a dodjeljuje se svake dvije godine lokacijama sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koja ističe zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava. Do danas na popisu nositelja Oznake europske baštine koji nose snažnu europsku dimenziju nalazi se trideset i devet lokaliteta.

Cerkljanski muzej | Partizanska bolnica Franja dobila je Oznaku europske baštine 2014. godine, a Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo 2016. godine.

Svečano otvorenje izložbe „Neandertalci iz Krapine“ upotpunili su studenti Glazbene akademije Franca Liszta iz Budimpešte, također nositelja Oznake europske baštine. Izložbu je otvorio slovenski nacionalni koordinator za Oznaku europske baštine, a moguće ju je razgledati do 29. srpnja 2018. godine.

Prilikom otvorenja izložbe, održan je radni sastanak nositelja EHL i nacionalnih koordinatora iz Hrvatske, Slovenije, Češke te Italije pa je samim time ovaj događaj poprimio međunarodni značaj.

Slovenija je ove godine dobila još jednog nositelja Oznake - Memorijalna crkvica Javorca u Općini Tolmin, koju su ovom prilikom koordinatori posjetili. Memorijalna crkvica Javorca jedinstven je primjer secesije koju su u planinama sagradili vojnici u Prvom svjetskom ratu na sjećanje palim vojnicima bez obzira na njihovo podrijetlo i kulturu.

Treba istaknuti da je ovo prvi put, otkako se provodi inicijativa Oznake europske baštine, da je ostvarena suradnja na osnovi Oznake europske baštine između nositelja, te sjajna prilika za obilježavanje Europske godine kulturne baštine.