KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Proglašeni dobitnici Nagrade Europske unije za književnost – EUPL 2024

EUPL 2024

Međunarodni žiri sastavljen od sedam književnika, 4. travnja 2024. na sajmu knjiga u Bruxellesu proglasio je imena dobitnika Glavne nagrade i pet posebnih priznanja između 13 nominiranih kandidata.

 

Theis Ørntoft iz Danske dobitnik je ovogodišnje Nagrade Europske unije za književnost za roman Jordisk. Pet posebnih priznanja ove godine dodijeljeno je sljedećim autorima i autoricama:

  • Bugarska - Todor Todorov, Хагабула, izdavač: Janet 45
  • Island - María Elísabet Bragadóttir, Sápufuglinn, izdavač: Una útgáfuhús 
  • Nizozemska - Sholeh Rezazadeh, Ik ken een berg die op me wacht, izdavač: Ambo|Anthos
  • Njemačka - Deniz Utlu, Vaters Meer, izdavač: Suhrkamp
  • Slovenija - Tina Vrščaj, Na klancu, izdavač: Cankarjeva založba

 

Sva ovogodišnja nominirana djela pokazuju bogatstvo i raznolikost europske književnosti. U Europskoj komisiji ponosimo se time što podržavamo nagradu koja talentiranim europskim autorima kroz prijevode i promociju pomaže da se povežu sa čitateljima diljem čitavog svijeta. Nastavimo sa slavljenjem naše raznolike europske književnosti!“, poručila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Svim nominiranim autorima bit će osigurana kontinuirana promocija na europskom nivou, čime će se omogućiti stjecanje šire i međunarodne čitateljske publike, mimo nacionalnih i jezičnih granica.

Ovogodišnja nominirana djela demonstriraju veliku raznolikost jezika, priča i glasova, te savršeno ilustriraju sve ono što Europska unija i Kreativna Europa predstavljaju: otvorenost i podršku jezičnoj raznolikosti unutar i izvan EU.

 

POZADINA

Nagrada Europske unije za književnost godišnja je inicijativa za priznanje najboljih novih književnih talenta diljem Europe koja ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada se dodjeljuje autorima iz zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a provodi ju konzorcij koji čine Federacija europskih izdavača (FEP) i Međunarodna i Europska federacija prodavača knjiga (EIBF).

Izvor.