KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Proglašeni dobitnici Mies van der Rohe nagrade Europske Unije za 2019. godinu!

19-04-12 Mies van der Rohe dobitnici
© European Commission

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 10. travnja 2019. godine u Centru za umjetnost BOZAR u Bruxellesu proglašeni su ovogodišnji dobitnici Mies van der Rohe nagrade Europske Unije za ostvarenja u području suvremene arhitekture.

Povjerenstvo sastavljeno od međunarodnih stručnjaka predvođeno danskom arhitekticom Dorte Mandrup od ukupno 383 nominirana arhitektonska ostvarenja u siječnju je objavilo uži izbor od 40 kandidata, a u veljači i pet finalista u utrci za glavnu nagradu. Nakon obilaska svih pet ostvarenja povjerenstvo je nagradu Europske Unije Mies van der Rohe dodijelilo projektu obnove 530 stanova u tri stambene zgrade smještene u Grand Parc Bordeaux u Francuskoj – zajednički projekt arhitektonskih timova Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture te Christophe Hutin Architecture. Naručitelj projekta je AQUITANIS, javni ured za stanovanje u Bordeaux Métropole. Projekt obnove tri stambene zgrade temeljio se na inovativnom pristupu proširenja fasade kojim su svi stanovi obuhvaćeni zahvatom dobili dodatni prostor i izvor dnevnog svjetla.

Nagrada za mlade talente (The Emerging Architect Prize) dodijeljena je studiju BAST iz Toulousea za projekt školskog refektorija u Montbrun-Bocag, nedaleko Francuskih Pirinija. Kantina je pažljivo smještena u postojeću arhitekturu školske zgrade te se ističe kao uspješna interpolacija.

Svečana dodjela nagrada održat će se 7. svibnja 2019. godine u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni. Dobitnik glavne nagrade nagrađuje se iznosom od 60.000 eura, a dobitnik nagrade za mlade talente iznosom od 20.000 eura. Nagrada Mies van der Rohe dodjeljuje se svake dvije godine za recentna ostvarenja arhitekata iz zemalja koje sudjeluju u Programu Kreativna Europa. Njezin je primarni cilj prepoznati i pohvaliti izvrsnost u području arhitekture, ali i istaknuti značaj doprinosa europskih stručnjaka u području održivog razvoja i transformaciji europskog graditeljstva.

Više pročitajte ovdje.

 

Izvor