KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Predstavljeno Izvješće „Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru“

Omc mimara
OMC_Mimara1
OMC_Mimara2
OMC_Mimara3
OMC_Mimara4
U organizaciji Ministarstva kulture u srijedu, 27. lipnja 2018. godine u Muzeju Mimara predstavljeno je izvješće pod nazivom „Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru“ koje je Europska komisija objavila u ožujku 2018. godine.

Izvješće je nastalo kao rezultat rada predstavnika država članica kojih su održavali sastanke u okiru Otvorene metode koordinacije (OMK) koje je Europska komisija organizirala slijedom Plana rada za kulturu 2015. - 2018. Europskog Vijeća. Ovaj dokument europskih stručnjaka iz područja kulture i gospodarstva predstavila je predsjedavajuća OMK radne skupine na temu kulturnog i kreativnog sektora Sylvia Amann. 

Otvorena metoda koordinacije (OMK) je posebna metoda rada između država članica Europske unije kojom se potiče stvaranje zajedničkog razumijevanja problema i pomaže u izgradnji konsenzusa o najboljim rješenjima i njihovoj praktičnoj primjeni, kombinirajući pritom zajedničke ciljeve socijalnih politika država članica, nacionalne akcijske planove i zajedničke indikatore, s ciljem promoviranja efikasnije strateške politike društvene uključenosti država članica. 

Sylvia Amann je istaknula devet ključnih preporuka Izvješća, čiji je važan dio modernizacija javnih politika što je razlog zbog kojeg je bitno da u procesu sudjeluju svi dionici vezani za razvoj kreativnih industrija. Nadodala je kako Europa prepoznaje uključivanje kulturnih i kreativnih sektora u inovativne politike, te bolju integraciju kreativnih hubova u društveno-ekonomske izazove na svim razinama upravljanja. Za poticajno okruženje potreban je dijalog, višesektorska suradnja, koristiti korisnički poticajne inovacije u suradnji s klijentima i budućim korisnicima, ali i smanjiti administrativna opterećenja, upozorila je.

"Inovacija nije nešto o čemu samo raspravljamo, nego i nešto što treba realizirati u praksi. Obzirom da se ona temelji na eksperimentiranju; ne stvorimo li prostor za eksperimente i poduzimanje rizika, nećemo imati ni inovacija", istaknula je predsjedavajuća OMK radne skupine Sylvia Amann.

Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo je ukazala na činjenicu kako je već u samom naslovu dokumenta ispisana jasna poruka o važnosti međusektorskih suradnji koju kulturne i kreativne industrije podrazumijevaju te istaknula kako su preporuke namijenjene kreatorima javnih politika na nacionalnom i regionalnom nivou, gospodarstvenicima i poduzetnicima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima.

 „Kulturne i kreativne industrije zajednička tema i izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje radnih mjesta i boljeg standarda, za pomoć pri suočavanju s društvenim promjenama i izazovima koje donosi digitalno društvo. Svjesni važnosti kulturnih i kreativnih industrija, Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su 2008. godine zajednički pokrenuli program Poduzetništvo u kulturi koji je imao za cilj potaknuti aktivnosti usmjerene na to široko područje. Ove godine, osnažili smo međuresorne suradnje te je kao rezultat tih komunikacija objavljen Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama s ukupnim proračunom od 8 milijuna kuna, a cilj programa je usmjeren na razvijanje novih poslovnih modela, zapošljavanja i jačanje kapaciteta unutar ove najbržerastuće europske industrije“, nadodala je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo.

Audiovizualni umjetnik Mario Mlakar iz hrvatskog kreativnog huba Azil, podijelio je svoje iskustvo unutar djelovanja mreže europskih hubova. Naime, kao jedan od zanimljivijih mehanizama unutar kojih se kulturne i kreativne industrije razvijaju na inovativan i poduzetnički način, Europska komisija je pokrenula i podržala projekt European Creative Hubs Network.

Na predstavljanju Izvješća okupili su se brojni predstavnici različitih područja djelovanja od privatnog do javnog sektora, zatim gospodarstva, turizma, obrazovanja, diplomacije, stručnjaka iz područja financija, poduzetništva i regionalnog razvoja. (MK/Hina)