KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Poziv za lokalne dobre prakse: Kulturna baština kao čimbenik trostruke transformacije našeg društva

Poziv za lokalne dobre prakse: Kulturna baština kao čimbenik trostruke transformacije našeg društva

European Heritage Hub otvorio je Poziv namijenjen promicanju dobrih praksi u području kulturne baštine koje pridonose zelenoj, digitalnoj i društvenoj transformaciji. Rok za prijavu je 10. siječnja 2024. godine.

 

Otvoren je Poziv za lokalne dobre prakse: Kulturna baština kao čimbenik trostruke transformacije našeg društva, kojim European Heritage Hub nastoji prikupiti primjere dobrih praksi u području kulturne baštine koje obuhvaćaju aspekte zelene, digitalne i društvene transformacije, bilo da je riječ o kulturnoj baštini kao aktivnom čimbeniku koji odgovora na trenutne klimatske izazove, služi kao pokretač društvene uključivosti ili uvođenju novih digitalnih i tehnoloških rješenja.

 

Ovim Pozivom će se:

  • prikupiti i predstaviti 10 inspirativnih praksi iz cijele Europe, s naglaskom na utjecaj i prenosivost iz jednog lokalnog konteksta u drugi
  • organizirati dvije posjete uzajamnog učenja in situ u europskim gradovima/regijama i jednu posjeta uzajamnog učenja posvećenu gradu/regiji na Kavkazu (u Armeniji, Azerbajdžanu ili Gruziji) koji će se održati 2024. - 2025., omogućujući sudionicima da uče međusobno jedni od drugih, ali i od stručnjaka
  • organizirati četiri tematske online radionice 'dijeljenja lokalnih priča' koje istražuju identificirane dobre prakse

 

Poziv je prvenstveno namijenjen predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti s područja Europe, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) te Kavkasko područje (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija). No, prijavitelji mogu biti i, primjerice, dionici lokalnih/regionalnih baštinskih sektora, arhitekti ili članovi Sveučilišta, u kojem slučaju je potrebno priložiti potvrdu lokalnih/regionalnih vlasti.

Prijave se predaju ispunjavanjem online prijavnice.

 

Rok za predaju prijava je 10. siječnja 2024. godine.

 

Upute za prijavitelje nalaze se u desnom kutu ove stranice.

 

EUROPEAN HERITAGE HUB

European Heritage Hub osmišljen je kao platforma za razmjenu znanja, umrežavanje, obuku i jačanje kapaciteta, te kao zagovaračka platforma za dionike kulturne baštine na europskom, nacionalnom i regionalnom nivou. Njime Europska unija nastoji ojačati građanski angažman s europskom kulturnom baštinom, te posebno privući mlađu generaciju baštinskih profesionalaca. Projektom se također nastoji obuhvatiti analiza kulturnih politika, razvoja i zagovaračkih politika povezanih s inicijativama na razini Unije, te potaknuti komunikacija i podizanje svijesti o čuvanju i zaštiti kulturne baštine. Projekt traje u razdoblju od svibnja 2023. do travnja 2025. godine.

 

Za implementaciju pilot-projekta European Heritage Hub Europska komisija odabrala je konzorcij čiji je vodeći partner Europa Nostra, a ostali partneri na projektu su: Europeana FoundationEurocitiesICLEI Local Governments for Sustainability i KU Leuven.

 

European Heritage Hub oslanja se na uspjeh Europske godine kulturne baštine 2018. te na Europski okvir za djelovanje u području kulturne baštine koji je Europska komisija uspostavila s ciljem obuhvaćanja i jačanja uspjeha Europske godine kulturne baštine te kako bi osigurala njen dugotrajni utjecaj. Projekt se također nastavlja na nasljeđe Europske godine mladih 2022. i pridonosi Europskoj godini vještina 2023.

 

Izvor.