KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Poziv na natječaj za prijedlog za potporu organizaciji / konzorciju za organizaciju nagrade Europske unije za književnost – EUPL (EAC/S12/2018)

Actions literature prize
Svrha ovog Poziva za prijedlog je potpora organizaciji / konzorciju za organizaciju nagrade Europske unije za književnost za godine 2019-2021.

Nagrada Europske unije za književnost nagrada je za književni talent koja se dodjeljuje jednom godišnje novim i mladim europskim autorima te je jedna od posebnih akcija koje se provode u okviru programa Kreativna Europa. Nagradu od 2009. godine dodjeljuje Europska komisija u suradnji s European Writers` Council (EWC), Federacijom europskih izdavača (FEP) i Europskom i međunarodnom knjižničarskom federacijom (EIBF).

U novom Pozivu, Europska komisija daje potporu za organizaciju ili konzorcij partnera koji će u razdoblju od 2019. – 2021. organizirati odabir i dodjelu nagrade Europske unije za književnost.

Ciljevi Nagrade Europske unije za književnost su:

  • promocija  i naglasak na europsko raznovrsno bogatstvo suvremene književnosti;
  • promocija autora koji su osvojili EUPL izvan svoje matične zemlje i pomoći pri ponalasku nove čitateljske publike;
  • podizanje svijesti i interesa za cijeli književni sektor o književnoj raznolikosti u Europi;
  • aktivno promicanje izdavanja, prevođenja, prodaje i čitanja knjiga iz drugih europskih zemalja;
  • poticanje transnacionalne cirkulacije književnosti u Europi i na međunarodnoj razini.

Ukupni proračun za sufinanciranje organizacije nagrade Europske unije za književnost za 2019 procjenjuje se na € 500.000,00, a potpora EU-a ograničena je na maksimalnu stopu sufinanciranja od 80%.

Rok za predaju prijedloga: 14. rujna 2018., 19:00 sati.

DOKUMENTACIJA ZA POZIV