KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Postignut je dogovor oko novog programa Kreativna Europa 2021-2027

KE 2021-2027

U ponedjeljak, 14. prosinca 2020. godine održan je trijalog na kojem je postignut politički dogovor o programu Kreativna Europa za novo programsko razdoblje (2021-2027). 

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel pozdravila je dogovor rekavši da je program Kreativna Europa ključan za promociju europske raznolikosti te konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora. Sada je osuvremenjen kako bi se sektor mogao nositi s izazovima današnjice, uključujući i s posljedicama pandemije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također je pozdravio ovo postignuće rekavši da kriza nastavlja imati velik utjecaj na kulturni i kreativni ekosustav. Ovaj dogovor važna je potpora svim europskim medijskim partnerima, malim i velikim, te svim stvarateljima u doba kada im je to potrebno više nego ikada prije. Kreativna Europa temeljni je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju ovih ključnih sektora. Uvjeren sam da će izgraditi otpornost naših medija i audiovizualne industrije te osnažiti medijske slobode i pluralizam u Europskoj uniji.

Program Kreativna Europa glavni je instrument Europske unije za potporu kulturnim i kreativnim sektorima ali i jedini instrument posebno osmišljen kako bi se odgovorilo na specifične potrebe sektora. Za novo programsko razdoblje odobren je proračun koji s recentnim povećanjem od 0.6 milijardi EUR iznosi 2,4 milijarde EUR.

U novom programu nastavit će se promicati kulturna i jezična raznolikost, očuvanje kulturne baštine i konkurentnost te pronalazak nove publike i izvan granica Europske unije, a kulturnim i kreativnim organizacijama i profesionalcima omogućit će se da i dalje  zajedno stvaraju i surađuju, baveći se aktualnim društvenim pitanjima te potičući nove umjetničke talente u okviru potprograma Kultura. Potprogram MEDIA jednako će tako pružati potporu međunarodnim projektima i produkcijama, kao i onima s europskom dimenzijom, te novim tehnologijama koje doprinose konkurentnosti sektora. Po prvi će se put, u okviru međusektorskog potprograma, potpora pružiti informativnom medijskom sektoru nizom aktivnosti za promicanje medijske pismenosti, pluralizma i slobode medija.

 

DALJNJI KORACI

Početak novog programa planiran je za početak 2021. godine, a provodit će se do kraja 2027. godine. Politički sporazum između Europskog parlamenta, država članica EU-a u Vijeću, kao i Komisije o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a i programu NextGenerationEU postignut je 10. studenog 2020. godine. Kao slijedeći korak, potrebno je zakonsko usvajanje paketa VFO-a i ratificiranje Odluke o vlastitim sredstvima.

Jednom usvojeni, dugoročni proračun EU-a, zajedno s privremenim instrumentom koji je osmišljen za poticanje oporavka Europe, inicijativom NextGenerationEU, bit će najveći poticajni paket ikad financiran iz proračuna EU-a. Ukupno 1,8 milijardi eura pomoći će u obnovi Europe nakon pandemije bolesti COVID-19.

Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa.

 

Izvor