KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Oznaka europske baštine u 2020. godini dodijeljena za 10 lokaliteta

20-04-01 EHL 2020
© Creative Europe

Europska komisija dodijelila je Oznaku europske baštine za 10 povijesnih lokaliteta diljem Europske unije, koji su odigrali važnu ulogu za europsku povijest i kulturu ili za izgradnju Europske unije. Novi lokaliteti s Oznakom europske baštine proglašeni su 31. ožujka 2020. godine:

Arheološko područje Ostia Antica, Italija

Podvodno kulturno naslijeđe Azorskih otoka, Portugal

Colonies of Benevolence 1818. – 1993., transnacionalni lokalitet, Belgija i Nizozemska

Povijesno-urbani krajolik grada Szentendre, Mađarska

Kynžvart Chateau – mjesto diplomatskih sastanaka, Češka

Nacionalno spomen područje u Łambinowicama, Poljska

Zdravljica, poruka europskog Proljeća naroda 1848., Slovenija

Naselja Werkbund udruženja u Europi 1927. – 1932., transnacionalni lokalitet, Njemačka, Austrija, Poljska i Češka

Memorijalni muzej Lieu de Mémoire au Chambon-sur-Lignon, Francuska

„Tri brata“, Latvija

 

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, komentirala je:

„Srdačno čestitam deset novih lokaliteta kojima je danas dodijeljena Oznaka europske baštine. Svi lokaliteti europskim građanima pružaju sjajnu priliku da se povežu sa svojom kulturnom baštinom i jačanju svoj osjećaj pripadnosti Europskoj uniji.“

 

  • ŠTO JE OZNAKA EUROPSKE BAŠTINE?

Oznaka europske baštine (European Heritage Label) dodjeljuje se lokalitetima koji predstavljaju ključne točke stvaranja današnje Europe. U rasponu od nastanka civilizacije do Europe kakvu danas vidimo, riječ je o lokalitetima koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju.

Oznakom europske baštine nastoji se povećati razumijevanje i vrednovanje zajedničke i raznolike baštine Europske unije, osobito među mlađih generacijama. Njome se također doprinosi do jačanja osjećaja pripadnosti Europskoj uniji među europskim građanstvom.

 

  • KAKO SE DODIJELJUJE OZNAKA EUROPSKE BAŠTINE?

Europski panel nezavisnih stručnjaka iz različitih europskih država predložio je ovih 10 lokaliteta temeljem ranijeg izbora ukupno 19 lokaliteta koje su u 2019. godini kandidirale pojedine države članice EU.

Uz novih 10, Oznaku europske baštine sada nosi ukupno 48 lokaliteta diljem Europe. Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo u Krapini jedini je hrvatski nositelj Oznake europske baštine kojemu je to prestižno priznanje dodijeljeno u Bruxellesu 2016. godine.

Izvještaj Europskoj panela stručnjaka o odabiru koji se provodio tijekom 2019. godine te odluka Europske komisije dostupni su za pregled:

Odluka Europske komisije

Izvještaj Europskog panela stručnjaka

 

Izvor