KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Otvoren poziv za zaštitu kulturne baštine u Ukrajini

Poziv namijenjen stručnjacima za zaštitu kulturne baštine u Ukrajini

Europska komisija objavila je poziv namijenjen zaštiti kulturne baštine u Ukrajini s rokom za prijavu 25. travnja 2023. godine.

 

Europska komisija otvorila je poziv stručnjacima s različitim iskustvima i poznavanjem dobrih praksi u oporavku od katastrofa i jačanju otpornosti kulturne baštine u hitnim slučajevima. Cilj poziva je formirati stručnu skupinu koja će se sastojati od 25 stručnjaka, uključujući i ukrajinske, a koja će djelovati kao podskupina Komisijine ekspertne skupine za kulturnu baštinu, sa zadaćom postavljanja temelja za podršku Europske unije u zaštiti ukrajinske kulturne baštine. Odabrana stručna skupina donosit će preporuke na temu prevencije, pripravnosti i oporavka kulturne baštine koje će poslužiti relevantnim projektima i inicijativama u budućnosti.

Rok za prijavu je 25. travnja 2023. godine. Više o samom pozivu i prijavi pročitajte ovdje.

 

POZADINA

Nakon ruske ratne agresije i utjecaja koji je ona izvršila na ukrajinsku kulturnu baštinu, Rezolucija o planu rada za kulturu 2023-2026 Europske unije uključila je djelovanje o zaštiti kulturne baštine i osnaživanju ukrajinskih kulturnih i kreativnih sektora. Postavljanje stručne podskupine uz Komisijinu ekspertnu skupinu za kulturnu baštinu dio je tog poduhvata.

Ovo djelovanje predstavlja nastavak prvog paketa mjera i akcija koji je donijela Europska komisija kako bi zaštitila ukrajinsku kulturnu baštinu. 

 

Izvor.