KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Otkrijte kako projekti Kreativne Europe doprinose prioritetima Europske komisije

21-04-07 EUROPE’S CREATIVES SPEAK FOR EVERYONE

Promicanje raznolikosti kultura i jezika u Europi u samom je srcu Europske unije, kao što je rečeno i u geslu: Ujedinjeni u različitosti.

 

Kroz program Kreativna Europa, Europska komisija prepoznala je potrebu za potporom kulturnim i kreativnim sektorima koji se suočavaju s nizom novih izazova, uključujući pad prihoda i prelazak na digitalne medije, ali i globalna pitanja poput migracija, klimatskih promjena i uspona nacionalizma.

Program Kreativna Europa svoju je potporu kulturnim i kreativnim sektorima uskladio sa šest prioriteta Europske komisije za razbolje 2019. – 2024. koji su doneseni za pronalaženje rješenja za izlazak iz krize i izgradnju zelenije, digitalnije i otpornije Europe:

 

Na službenim stranicama programa Kreativna Europa dostupan je preglednik projekata  - EUROPE’S CREATIVES SPEAK FOR EVERYONE gdje su prikazane 24 projektne priče koje pokazuju postignuća kroz projekte koji se bave prioritetima Europske komisije.

Projekti ilustriraju kako je s 1,46 milijardi EUR raspoloživog proračuna u razdoblju 2014. – 2020., Kreativna Europa umjetnicima iz raznih disciplina omogućila pronalazak inovativnih načina razvoja nove publike, osposobljavanje, prevođenje književnih djela, razvoj scenarija, snimanje filmova i vrednovanja kulturne baštine s šest prioriteta Europske komisije u središtu pozornosti.

 

Izvor.