KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Održano književno događanje u sklopu nagrade EU za književnost 2022

Održano književno događanje u sklopu nagrade EU za književnost 2022

U utorak, 6. prosinca 2022., kandidati nagrade EU za književnost 2022. sudjelovali su na čitanju u kulturnom centru Flagey u Bruxellesu.

 

Nadovezujući se na Europsku godinu mladih, pod temom 'Putovanje s europskim autorima' u Bruxellesu je održano događanje na kojemu su autori s publikom podijelili priče iz svog putovanja Europom i iz svojih spisateljskih karijera.

Događanju su također prisustvovali Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade i Sabine Verheyen, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Sonia Drage, potpredsjednica Federacije europskih izdavača i Jean-Luc Treutenaere, potpredsjednik Međunarodne i europske federacije prodavača knjiga predstavljali su organizatore nagrade.

Uoči događanja, Mariya Gabriel je poručila: „Veoma se radujem ovom predivnom događanju koje će nas, sa svakim od autora, povesti na drugačije putovanje. Ponosna sam što smo pridonijeli promociji suvremene europske književnosti i potpori knjižnog sektora još od 2009. godine putem nagrade Europske unije za književnost. Svake godine, radovi dobitnika odražavaju nevjerojatnu raznolikost književnih tradicija i inovativnosti koju Europa može ponuditi.“

Selekcija 2022. pokazuje iznimnu raznolikost jezika, priča i glasova. Odlična je ilustracija onoga za što se Europska unija i Kreativna Europa zalažu: otvorenost i podršku kulturnoj i jezičnoj raznolikosti unutar i izvan EU.

 

O NAGRADI

Nagrada Europske unije za književnost godišnja je inicijativa za priznanje najboljih novih književnih talenta diljem Europe koja ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada se dodjeljuje autorima iz zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a provodi ju konzorcij koji čine Federacija europskih izdavača (FEP) i Međunarodna i Europska federacija prodavača knjiga (EIBF).

Izvor.