KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Održan panel i otvorena izložba Europa Nostra: Dijeljenje baštine – Dijeljenje vrijednosti

Europa nostra logo

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na panelu i izložbi pod nazivom Europa Nostra: Dijeljenje baštine – Dijeljenje vrijednosti (Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values) u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, u Kući arhitekture - Oris.

Izložba je otvorena u povodu dodjele nagrade Grand Prix EU za kulturnu baštinu/ nagrade Europa Nostra 2017. povjesničaru umjetnosti Ferdinandu Mederu, a predstavljeni su izabrani nagrađeni projekti koji pružaju uvid u cjelokupno djelovanje organizacije Europa Nostra.
 Ministrica je istaknula kako će se u godini proglašenoj Europskom godinom kulturne baštine koja će se obilježiti nizom aktivnosti i događanja u fokus staviti promicanje svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine u javnosti, a pokretanjem niza novih programa povezanih s Ministarstvom znanosti i obrazovanja omogućiti našim mlađim generacijama da na jedan suvremeni način uče o baštini i na taj način steknu osjećaj i svijest o važnosti kulturne baštine. 
Ovi europski primjeri dobre prakse na području kulturne baštine dodatni su poticaj da shvatimo kako nam kulturna baština otvara nove mogućnosti razvoja stavljanjem baštine u funkciju gospodarstva, turizma i obrazovanja, a time i obavezu za stvaranjem temelja za očuvanje onog što nam je ostavljeno u nasljeđe, rekla je ministrica.
 Uz ministricu je na panelu izlagala i predsjednica žirija za programe edukacije i promicanje baštine nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra Goranka Horjan, a nakon obraćanja glavne tajice organizacije Europa Nostra Sneške Quaedvlieg-Mihailović uslijedilo je obraćanje dobitnika nagrade Grand Prix Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra 2017. Ferdinanda Medera.

Glavna tajnica organizacije Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović istaknula je kako Nagrada Europa Nostra promiče najbolje prakse očuvanja baštine i njenog upravljanja te time pridonosi većoj vidljivosti kulturne baštine kao strateškog resursa europskoga društva.
 O prezentaciji pod nazivom Europa Nostra Learning Kits for Civil Society Organisations active in the field of Heritage govorila je glavna tajnica organizacije Europa Nostra Serbia Višnja Kisić, zatim voditelj UNESCO-ove katedre za kulturnu politiku i menadžment s Umjetničkog sveučilišta u Beogradu Goran Tomka, nakon čega je uslijedio i osvrt profesora Tomislava Šole, direktora manifestacije The Best in Heritage i člana odbora organizacije Europa Nostra.
 U promicanju vrijednosti kulturne baštine Europe, održivog kulturnog turizma te korištenja istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine, važno mjesto zauzima i nagrada Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra
Nagradom Europa Nostra nagrađuju se najbolje prakse u očuvanju, upravljanju, istraživanju, edukaciji i komunikaciji u području kulturne baštine u kategorijama zaštite baštine, istraživanja, kategoriji predanog rada te kategoriji obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti. Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka 2018. godine.