KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Odabrano 40 radova za Nagradu EU - Mies Award 2022

2022 Mies 40shortlisted

Europska komisija i Fundació Mies van der Rohe objavili su 40 radova koji su ušli u uži izbor za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 2022. – Nagrada Mies van der Rohe.

 

Stručni žiri sastavljen od sedam članova, kojim predsjeda Tatiana Bilbao, uvrstio je 40 radova u uži izbor za nagradu EU Mies Award 2022 od 532 nominacija iz 18 različitih zemalja. Odabrani radovi ističu mogućnosti i trendove današnje arhitekture na europskom području koja je fokusirana na društvenu uključenost, održivost, cirkulaciju i estetska istraživanja, a u konačnici, podiže svijest o potrebi postizanja jednakosti i demokracije kroz uključivanje i prihvaćanje različitosti.

Najzastupljeniji program u ovogodišnjim nominacijama je kolektivno stanovanje, nalaze se u 18 različitih europskih zemalja - po 5 u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj; 3 u Belgiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu; 2 u Danskoj, Finskoj, Poljskoj i Portugalu, a 1 u Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

 

Pregled radova koji su odabrani za EU Mies Award 2022.

 

OBJAVA FINALISTA

Stručni žiri odabrat će 5 finalista koji će biti objavljeni 16. veljače 2022. godine, a svečana dodjela nagrada održat će se u svibnju 2022. godine u okviru Tjedna arhitektura u Barceloni u Paviljonu Mies van der Rohe. Cjelodnevno događanje pod nazivom EU Mies Award Day uključivat će ​​izložbu svih 532 rada koji su sudjelovali u nagradi EU Mies 2022; predavanja autora pobjedničkih i nominiranih radova, razgovore s arhitektima, klijentima, kreatorima politika i članovima žirija. Dobitnik glavne nagrade nagrađuje se iznosom od 60.000€ i skulpturom Paviljona Mies van der Rohe, koja se dodjeljuje svim finalistima i naručiteljima njihovih djela.

Radovi koji uđu u uži izbor bit će otvoreni za javnost kako bi svi mogli saznati više o njima u nazočnosti njihovih autora i kritičara koji će tijekom svibnja istaknuti njihove kvalitete. Datumi i organizacija uskoro će biti objavljeni na www.eumiesaward.com i na društvenim mrežama.

 

 

POZADINA

Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe, je bienalna nagrada koja se dodjeljuje radovima završenim u prethodne dvije godine, a iznimno, ovaj put, u prethodne 2,5 godine. Glavni ciljevi su postizanje temeljitog razumijevanja transformacije izgrađenog okoliša; prepoznavanje i pohvala izvrsnosti i inovativnosti u području arhitekture te isticanje doprinosa arhitekata u razvoju novih ideja, održivom razvoju i transformaciji izgrađenog europskog okoliša.

 

 

Izvor.