KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Objavljeni pobjednici natjecanja Mladi stvaratelji europske baštine

Objavljeni pobjednici natjecanja Mladi stvaratelji europske baštine

Žiri je nagradio 8 projekata iz 6 različitih država.

 

Mladi stvaratelji europske baštine natjecanje je namijenjeno mladim ljudima iz Europe. To je prilika da istraže svoju okolinu, upoznaju se s vlastitom materijalnom i nematerijalnom baštinom, prepoznaju najzanimljivije dijelove svoje baštine i podijele svoju priču s ostatkom Europe. Ova inicijativa kod mladih poboljšava njihovo razumijevanje i koncept baštine te njen značaj za lokalne zajednice. Kroz više od 60 svjedočanstava stanovnici Finske, Italije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Španjolske, izrazili su svoju viziju baštine.

 

POBJEDNICI

Nakon prve selekcije na državnoj razini u dvjema dobnim kategorijama, europski panel stručnjaka evaluirao je prijavljene projekte koji su ušli u uži izbor. Time je odabrano ukupno 8 projekata uzimajući u obzir njihovu relevantnost, kvalitetu i kreativnost u podizanju svijesti o baštini:

 

1. kategorija: 6 – 11 godina

Makedonska tradicija (Sjeverna Makedonija)

Muzej Marka Miljanova (Crna Gora)

Virpominen - New Yorkin Suomi-koulun Lumihevoset-ryhmä (Finska)

La Giocanda (Italija)

 

2. kategorija: 11 – 17 godina

Gaspare Spontini, građanin Europe između glazbe i filantropije (Italija)

Naša slika (Finska)

Budva (Crna Gora)

Legenda o Velebabi (Slovenija)

 

Pobjednici u obje kategorije imat će priliku da svoje projekte predstave na online ceremoniji 24. ožujka 2023., te na posebnoj izložbi koja će biti organizirana u Strasbourgu.

 

O NATJECANJU MLADI STVARATELJI BAŠTINE

European Heritage Makers Week (EHMW) jedna je od ključnih inicijativa Dana europske baštine. Ciljevi tih incijativa su sljedeći:

  • sakupljati iskustva i priče o tome kako djeca i mladi shvaćaju europsku dimenziju lokalne baštine
  • identificirati i promicati svjedočanstva mladih ljudi s interesom za baštinu
  • otkriti buduće stvaratelje baštine i povezati ih s njihovim vršnjacima iz drugih dijelova Europe

 

O DANIMA EUROPSKE BAŠTINE

Dani europske baštine jedna je od najslavnijih participativnih kulturnih manifestacija u Europi s do 70.000 događanja organiziranih godišnje i do 30.000.000 posjetitelja u 48 država koje su potpisnice Europske kulturne konvencije. 1985. godine Dane europske baštine pokrenulo je Vijeće Europe, a 1999. godine inicijativi se pridružila i Europska unija kako bi se kreirala zajednička aktivnosti koja slavi kulturnu baštinu svih europskih naroda koja traje do danas.

 

Izvor.