KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Objavljeni dobitnici Nagrade Music Moves Europe 2024

Objavljeni dobitnici Nagrade Music Moves Europe 2024

Dobitnici 20. izdanja nagrade Europske unije za popularnu i suvremenu glazbu objavljeni su u četvrtak, 18. siječnja 2024. na svečanoj ceremoniji u sklopu festivala Eurosonic Noorderslag u Nizozemskoj.

 

Žiri je odabrao pet dobitnika Nagrade Music Moves Europe te dobitnika nove Nagrade stručnog žirija koja se dodjeljuje u kategoriji izuzetnog otkrića između petnaest nominiranih izvođača. Fanovi diljem svijeta također su imali priliku dati svoj glas svojim omiljenim izvođačima u kategoriji Nagrade publike.

 

Nagradu stručnog žirija osvojila je izvođačica Zaho de Sagazan (Francuska), a ostalih pet dobitnika Nagrade MME su: Yunè Pinku (Irska), Bulgarian Cartrader (Bugarska), Giift (Danska), Ralphie Choo (Španjolska) te hrvatsko-slovenski duo freekind..

Nagrada publike pripala je francuskoj izvođačici Zaho de Sagazan.

 

O NAGRADI MUSIC MOVES EUROPE

„Nagrada Music Moves Europe odjekuje živahnim srcem našeg kontinenta, pojačavajući raznolike melodije koje definiraju našu kulturnu simfoniju. Ove nagrade osvjetljuju novu generaciju izvanrednih glazbenika i podržavaju ih na njihovom putu do međunarodne karijere, a istovremeno slave našu europsku kulturnu raznolikost, ujedinjenu univerzalnim jezikom glazbe. Svim sudionicima natječaja želim puno uspjeha u daljnjoj karijeri“, poručila je Iliana Ivanova, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, čestitavši pritom svim laureatima 20. izdanja Nagrade.

 

Pet dobitnika Nagrade MME, kao i dobitnik Nagrade stručnog žirija osvajaju iznos od €10 000, dok potonji usto osvaja i zeleni vaučer za turneju u vrijednosti od €5 000. Dobitnik Nagrade publike osvaja iznos od €5 000. Svih petnaest nominiranih izvođača pozvano je da sudjeluje u danu poslovne edukacije u svrhu obuke potrebne za poboljšanje njihovog svakodnevnog poslovanja te priliku da nastupe na Eurosonic Noorderslag festivalu.

 

POZADINA

Music Moves Europe je nagrada Europske unije za popularnu i suvremenu glazbu koja u središte stavlja mlade europske glazbene talente i njihovu međunarodnu karijeru, a sufinancirana je iz programa Kreativna Europa. Nagrada je osmišljena kako bi se istaknuli uspjesi europskih mladih glazbenika na inozemnim tržištima te kako bi se istaknula europska glazbena raznolikost. Nagradu implementiraju Eurosonic Noorderslag i Reeperbahn Festival uz potporu partnera iz glazbene industrije.

 

Izvor.