KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Objavljeni dobitnici Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu 2022.

Nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu 2022.

Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe objavili su dobitnike Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe i nagradu za nadolazeće arhitekte.

 

Ovogodišnji dobitnik je studio Grafton Architects iz Dublina s radom Town House, inače dijelom Sveučilišta Kingston u Londonu, dok je nagrada za nadolazeće arhitekte uručena studiju Lacol iz Barcelone za rad La Borda – stambenu zadrugu u Barceloni.

 

Svečana dodjela nagrada EUMies održat će se 12. svibnja 2022. u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni, nakon čega kreće na turneju kroz Europu. U Kölnu će gostovati 10. lipnja u suradnji s Baukultur Nordrhein-Westfalen, u Bruxellesu u BOZAR-u 21. srpnja te u Arhitektonskom centru u Beču u listopadu.

 

O Nagradi Mies van der Rohe

Pokrenuta 1987. godine i financijski podržana putem programa Kreativna Europa i Fondacije Mies van der Rohe, nagrada EU za suvremenu arhitekturu u iznosu od 60.000€ predstavlja najprestižniju nagradu u području europske arhitekture i dodjeljuje se svake dvije godine. Glavni ciljevi su postizanje temeljitog razumijevanja transformacije izgrađenog okoliša; prepoznavanje i pohvala izvrsnosti i inovativnosti u području arhitekture te isticanje doprinosa arhitekata u razvoju novih ideja, održivom razvoju i transformaciji izgrađenog europskog okoliša.

Više o samoj nagradi i projektima pročitajte ovdje: https://eumiesaward.com/