KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Objavljene dvije publikacije posvećene europskom sektoru knjige i izdavaštva

Objavljene dvije publikacije posvećene europskom sektoru knjige i izdavaštva

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) objavila je dvije publikacije posvećene podržanim projektima iz sektora knjige i izdavaštva koji su prijavljeni u sklopu Kreativne Europe u programskom razdoblju 2014 - 2020.

 

1. Potpora Kreativne Europe sektoru knjige: projekti podržani u sklopu programa Kreativne Europe – Kultura (2014 - 2020)

 

Europsko izdavaštvo, uz doprinos kulturnoj i jezičnoj raznolikosti, značajno pridonosi gospodarstvu s obzirom na potrošnju, zaposlenost i rast. Kreativna Europa jedini je program EU koji je usmjeren isključivo na potporu kulturnom i audiovizualnom sektoru. Kreativna Europa podupire sektor knjige kroz sljedeće sheme financiranja: Projekti suradnje, Europske platforme za promociju umjetnika u nastajanju, Europske mreže te Projekti književnih prijevoda. Od 2014. do 2020. Kreativna Europa podržala je sektor knjige s više od 49 milijuna eura, što je više od 10% sveukupnog iznosa za potprogram Kultura Kreativne Europe.

Ova publikacija predstavlja sažetak utjecaja koji je program izvršio na lanac vrijednosti europskog sektora knjige, te uključuje relevantne informacije o svakom pojedinom projektu poput opisa projekta, citata dionika, poveznica na online resurse o projektu i na platformu Kreativne Europe za rezultate projekata. Predstavljeno je sveukupno 48 projekata koji su podržani u navedenom periodu, te su u publikaciji izloženi na deskriptivan i analitičan način.

 

Publikaciju je moguće preuzeti u digitalnom obliku putem ove poveznice.

________________________________________________________________

 

2. Knjiga projekata književnih prijevoda: odlomci iz knjiga prevedenih i objavljenih uz potporu Kreativne Europe (2014 - 2020)

 

Kroz shemu financiranja književnih prijevoda Kreativne Europe u razdoblju od 2014. do 2020. podržano je gotovo 400 projekta iz više od 40 različitih država i više od 3000 europskih književnih djela. Cilj ovog sektorskog djelovanja je razvoj čitateljstva i pospješivanje cirkulacije književnih proznih djela u Europi putem potpora prevođenju, ali i izdavaštvu, distribuciji i promociji. Ova publikacije je dinamična i interaktivna arhiva odlomaka iz knjiga koje su prevedene i objavljene uz potporu Kreativne Europe. Citati su organizirani po žanru i u izvorniku su, te sadržavaju informacije o autoru, prevoditelju i jezicima prijevoda.  Na kraju publikacija nalazi se iscrpna lista svih projekata i knjiga koje su podržane kroz Kreativnu Europu 2014 – 2020.

 

Publikaciju je moguće preuzeti u digitalnom obliku putem ove poveznice.