KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Objavljen poziv za potporu projektima Oznake europske baštine

EHL label

Europska komisija je, zajedno s Vijećem Europe, objavila poziv za podnošenje prijava za potporu projektima nositelja Oznake europske baštine.

 

Poziv će osigurati financiranje (do 14 500 EUR) za kratkoročne projekte koji će biti dovršeni u 2022. godini, a koji pokazuju snažnu europsku dimenziju. Prioritet će imati projekti koji posebno potiču digitalnu transformaciju i digitalnu baštinu, održivi kulturni turizam, izgradnju kapaciteta te otpornost i oporavak, osobito u kontekstu pandemije COVID-19.

Glavni ciljevi Poziva su:

  • Poticanje ljudi, posebno mladih, da se bave europskom kulturnom baštinom i jačaju osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru.
  • Identifikacija i promicanje zajednica koje rade s baštinom u skladu s europskim vrijednostima i s dugoročnom perspektivom suradnje.
  • Pružanje dodatnih sredstava lokalitetima nositeljima Oznake europske baštine kako bi se podržao razvoj njihovog projekta Oznake europske baštine.
  • Motiviranje i poticanje lokaliteta nositelja Oznake europske baštine da sudjeluju u Danima europske baštine.

 

PRORAČUN 

U sklopu Europskog okvira za djelovanje u području kulturne baštine koji je usvojen u prosincu 2018. godine kako bi se osigurao dugoročni učinak Europske godine kulturne baštine, te s ciljem promicanja sinergije između mjesta Oznaka europske baštine i programa Dana europske baštine, maksimalna bespovratna sredstava dostupna unutar sheme bit će 43 500 EUR.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosit će 14 500 eura. Očekuje se financiranje oko tri projekta. Sufinanciranje projekata je dopušteno i snažno se potiče.

 

PRIHVATLJIVI PODNOSITELJI ZAHTJEVA

Kako bi bili prihvatljivi, prijave moraju podnijeti lokaliteti nositelji Oznake europske baštine određeni u okviru akcije Europske unije za Oznaku europske baštine, ustanovljene Odlukom br. 1194/2011/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. studenog 2011. godine.

Projektne aktivnosti započinju do 30. lipnja 2022. i moraju biti dovršene najkasnije do 31. siječnja 2023. godine.

* Lokacije s Oznakom europske baštine koje su dobile bespovratna sredstva kroz zajedničku akciju Europske komisije i Vijeća Europe u sklopu Dana europske baštine tijekom posljednje tri godine ne mogu se prijaviti na ovaj poziv.

 

Rok za dostavu projektnih prijedloga je ponedjeljak, 17. siječnja 2022., u ponoć po srednjoevropskom vremenu. Prijave se šalju na Stories.EHD@coe.int

 

Više o pozivu i natječajna dokumentacija