KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Njemački grad Chemntiz odabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

20-10-29 EPK Chemntiz

U konkurenciji njemačkih gradova između Hannovera, Hildesheima, Magdeburga, Nürnberga i Chemntiza, Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europske prijestolnice kulture predložilo je 28. listopada 2020. godine Chemnitz za Europske prijestolnice kulture 2025.

 

Panel sastavljen od 12 nezavisnih stručnjaka ocjenjivali prijave iz pet njemačkih gradova koji su ušli u uži izbor na dvodnevnom sastanku održanom putem internetske veze.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Nakon Berlina 1988., Weimara 1999. i Essena 2010., Chemnitz će biti četvrti njemački grad domaćin Europske prijestolnice kulture 2025. godine. Nositi titulu Europske prijestolnice kulture prekrasna je prilika za grad i okolicu da kulturu stave u srce svojih različitih zajednica i da njihovi građani otkriju bogatu raznolikost kulturnih izričaja u Europskoj uniji i šire. Posjetitelji iz Europe i cijelog svijeta imat će priliku otkriti grad, njegova kulturna dobra i njegovu kreativnost. Sada je više nego ikad razvijanje europskih partnerstava ključno za jačanje osjećaja zajedništva i solidarnosti između naših naroda. Nadam se da će Chemnitz iskoristiti dugoročne kulturne, ekonomske i socijalne koristi koje naslov Europske prijestolnice kulture donosi.  

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koje upravljaju djelovanjem Unije Europskih prijestolnica kulture, 2025. godine bit će dvije Europske prijestolnice kulture: jedna u Njemačkoj i jedna u Sloveniji.

 

O POSTUPKU ODABIRA NJEMAČKOG GRADA ZA 2025. GODINU

Natjecanje u Njemačkoj provele su mjerodavne vlasti koje su 24. rujna 2018. godine pozvale sve prijavitelje iz zainteresiranih gradova. Osam njemačkih gradova predalo je prijave do roka 30. rujna 2019 .: Chemnitz, Dresden, Gera, Hannover, Hildesheim, Magdeburg, Nurnberg i Zittau, a u uži izbor ušlo je 5 gradova: Chemnitz, Hannover, Hildesheim, Magdeburg i Nürnberg.

Kandidati koji su ušli u uži izbor svoj eprijave mogli su nadopuniti i dovršiti do 21. rujna 2020., a zatim su pozvani na završni sastanak za odabir 26. i 27. listopada. Panel sastavljen od 12 nezavisnih stručnjaka, od kojih su dva imenovana od strane relevantnih njemačkih vlasti i deset imenovanih od institucija i tijela EU-a (Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija) pregledalo je i ispitalo prijave.

 

O POSTUPKU ODABIRA SLOVENSKOG GRADA ZA 2025. GODINU

Panel sastavljen od 12 nezavisnih stručnjaka za odabir slovenskog grada za Europsku prijestolnicu kulture 2025. održat će se od 16. do 18. prosinca 2020. godine, a u uži izbor ušla su 4 grada: Ljubljana, Nova Gorica, Piran i Ptuj.

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKI KAPITAL KULTURE

Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) Europske su prijestolnice kulture u 2020. godine, a nadolazeće su:

  • 2021: Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Novi Sad (Srbija),
  • 2022: Kaunas (Litva) i Esch-sur-Alzette (Luksemburg)
  • 2023: Veszprém (Mađarska)
  • 2024 .: Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodø (Norveška)

Učinci krize uzrokovane virusom CIVD-19, naveli su Europsku komisiju da predloži da Europske prijestolnice kulture 2020. i 2021. prošire ili odgode svoje aktivnosti. Prijedlog Komisije trenutno je na razmatranju i konačnom usvajanju u Europskom parlamentu i Vijeću.

 

POZADINA

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici.

 

Izvor