KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Nagrada EUMies: Young Talent 2023

Nagrada EUMies: Young Talent 2023

Mladi talenti iz područja arhitekture nominirani za Nagradu EUMies 2023 izlažu svoje radove u sklopu 18. Venecijanskog bijenala.

 

Zaklada Mies Van der Rohe uz podršku Europske komisije organizira izložbu arhitektonskih radova koji su ušli u uži izbor za ovogodišnju Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 'EUMies Young Talent 2023: The Laboratory of Education' u sklopu Venecijanskog bijenala – 18. međunarodne izložbe arhitekture. Nakon objave radova koji su ušli u uži izbor za Nagradu EUMies 2023., žiri Nagrade će 19. svibnja 2023. objaviti imena finalista koju će ući u konkurenciju za ovu prestižnu nagradu, a sama izložba autorskih radova bit će otvorena u razdoblju od 20. svibnja do studenog 2023. godine. Svečana ceremonija proglašenja dobitnika Nagrade EUMies 2023 održat će se 29. lipnja 2023.

 

Sve radove koji su u užem izboru za ovogodišnju Young Talent nagradu moguće je pregledati ovdje.

 

Prošlogodišnja izdanja Nagrade pomogla su dobitnicima u ostvarivanju karijera u renomiranim arhitektonskim uredima, pokretanju vlastitih ureda i dijeljenju znanja u sveučilišnom kontekstu. Svi nominirani radovi bit će objavljeni u katalogu i online, te postati dijelom arhiva Nagrade EUMies s ciljem povećavanja vidljivosti autora i njihovih škola. Dobitnici Young Talent nagrade podržat će se izradom mreže koja objedinjuje arhitekte i kritičare koji su uključeni u Nagradu EUMies i LINA-u – europsku arhitektonsku platformu. Dobitnici Nagrade usto osvajaju i iznos od  5.000€, profil na WorldArchitects mreži te USM modularno pokućstvo.

 

O NAGRADI

Kategorija Young Talent sastavni je dio Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu – Nagrade Mies Van der Rohe (Nagrada EUMies) koja se od 2015. godine dodjeljuje bijenalno. Nagradom Young Talent nastoji se podržati i nagraditi mlade talente, nedavno diplomirane arhitekte, urbaniste i krajobrazne arhitekte koji će transformirati naše okruženje i izgraditi okoliš u budućnosti. Nagradu Young Talent organizira Zaklada Mies van der Rohe uz podršku programa Kreativna Europa, u suradnji s Europskim udruženjem za arhitektonsko obrazovanje (EAAE) i Vijećem arhitekata Europe (CE-CAE).