KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Nagrada EU-a za europsku baštinu – Europa Nostra: poziv za 2024. godinu

2024 Europa nostra

Otvoren je poziv za prijavu za Nagradu EU-a za europsku baštinu – Europa Nostra 2024 s rokom za podnošenje prijava 13. listopada 23. godine.

 

Nagrada Europa Nostra je prilika najinspirativnijim europskim arhitektima, obrtnicima, stručnjacima za kulturnu baštinu, profesionalcima, volonterima, javnim ustanovama te privatnim i lokalnim zajednicama da postanu prepoznatljivi po svojim postignućima. Nagrade identificiraju i promoviraju najbolje prakse u očuvanju i unapređenju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, potiču prekograničnu razmjenu znanja, povećavaju javnu svijest i poštovanje europske kulturne baštine te potiču izvrsne inicijative. Dostignuća u polju kulturne baštine nagrađuju se u sljedećim kategorijama:

 

  • Konzervacija i ponovna upotreba
  • Istraživanje
  • Obrazovanje, obuka i vještine
  • Angažman građana i podizanje svijesti
  • Prvaci baštine

 

Nagrada će se dodijeliti za tridesetak izvanrednih postignuća u području europske kulturne baštine. Od toga, petorici dobitnika dodijelit će se Glavna nagrada s novčanom nagradom od €10.000,00, a jedan pobjednik bit će nagrađen i Nagradom publike u iznosu od € 10.000,00 temeljem online glasovanja koje provodi Europa Nostra.

 

Prijave se predaju na engleskom jeziku putem European Heritage Awards platforme.

How to prepare an application for the Awards webinar 2024

Smjernice i projektna dokumentacija 

 

O NAGRADI

Nagrada Europa Nostra je nagrada Europske unije u području kulturne baštine pokrenuta 2002. godine kao dio nekadašnjeg programa Kultura, a danas čini dio programa Kreativna Europa. Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se jednom godišnje pojedinačnim ili grupnim ostvarenjima koje odlikuje izvanrednost u polju kulturne baštine na razini Europe. Nagrade se dodjeljuju kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustava diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative. Nagrade pobjednicima donose određene prednosti, poput veće nacionalne i međunarodne izloženosti, povećanog broja posjetitelja i daljnjeg financiranja.