KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Mariya Gabriel održala je prvi okrugli stol s predstavnicima kulturnih i kreativnih sektora

Mariya Gabriel održala je prvi okrugli stol s predstavnicima kulturnih i kreativnih sektora

Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, 21. veljače 2023. godine, predstavila je prvi od triju okruglih stolova s odabranim predstavnicima europskih kulturnih i kreativnih sektora i industrija.

 

Cilj okruglih stolova je jačanje ekosustava kulturnih i kreativnih sektora i industrija te poboljšanje izravnih komunikacijskih kanala između povjerenice i dionika sektora. Okrugli stol održan je u prostorijama Europske komisije i bio je posvećen izazovima, mogućnostima i potrebama sektora. Prije samo okruglog stola, povjerenica Gabriel je poručila: „Kulturni i kreativni sektori iznimno su važan dio naših društava, s obzirom na to da predstavljaju nezamjenjiv dio zajedničkog europskog identiteta, kulture i vrijednosti. S ekonomske strane, kulturni i kreativni sektori i industrije pokazuju nadprosječan rast i mogućnost otvaranja radnih mjesta – posebice za mlade ljude.“

Povjerenica Gabriel u svom je obraćanju sudionike pozvala na promišljanje o povezivanju različitih elemenata ekosustava i o maksimizaciji njegovog potencijala. Sudionike se ohrabrilo da koriste različite EU instrumente sa ciljem postizanja navedenih ambicija i izgradnje zajedničke budućnosti. U svom je obraćanju povjerenica Gabriel naglasila vodeću ulogu inovacije i digitizacije u sektoru.

Sudionici su identificirali izazove s kojima se susreću, kao i rješenja koje je moguće implementirati, poput mogućnosti umrežavanja, integracije manjih ruralnih područja i prihvaćanja nove strateške vizije za okvir paneuropske kulturne politike. Identificiravši zajedničke izazove, sudionici očekuju pronalazak odgovora na razini sektora koji će proizaći iz serije organiziranih okruglih stolova.

Sljedeći okrugli stolovi održat će se u travnju i lipnju 2023. godine.

 

POZADINA

Budžet namijenjen potpori europskih kulturnih i kreativnih sektora viši je nego ikad ranije. U periodu 2021-2027 došlo je do povećanja budžeta za Kreativnu Europu (€2.44 milijarde), prvog paketa posvećenog kulturi i kreativnosti u sklopu programa Istraživanje i inovacije, Obzor Europa (€2.28 milijarde), nedavno pokrenutu Zajednica znanja i inovacija (ZZI) za kulturu i kreativnost (do €400 milijuna), a više od €10 milijardi usmjereno je na Kulturne i kreativne industrije u sklopu EU financiranih Nacionalnih planova oporavka i otpornosti.

 

Izvor.