KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Latvijski grad Liepāja odabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2027

Liepāja EPK 2027

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koja upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2027. godine titulu će nositi latvijski grad Liepāja.

 

Predsjednik stručnog povjerenstva za odabir Europskih prijestolnica kulture 10. svibnja 2022. poručio je da je latvijski grad Liepāja preporučen za Europsku prijestolnicu kulture 2027. Panel neovisnih stručnjaka ocjenjivali su prijave iz tri latvijska grada koja su ušla u uži izbor, te su preporučili Liepāju nakon dvodnevnog sastanka.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: Nakon Rige 2014., Liepāja će postati drugi latvijski grad koji će 2027. nositi titulu Europske prijestolnice kulture. Biti domaćinom Europske prijestolnice kulture sjajna je prilika za grad i njegovu okolicu da dovedu kulturu ravno u srce svoje zajednice i da njegovi građani otkriju bogatu raznolikost kulturnih izričaja u Europskoj uniji i šire. U svjetlu ruske ratne agresije na Ukrajinu, Europske prijestolnice kulture postaju sve bitnije. One su ilustracija nastojanja Europske unije da stvori zajedništvo među ljudima, i to braneći vrijednosti koje njegujemo, poput mira, solidarnosti, slobode govora i poštovanju prema drugima. Nadam se da će Liepāja uspjeti iskoristiti sve dugoročne kulturne, ekonomske i društvene koristi koje Europska prijestolnica kulture može ponuditi.

 

O POSTUPKU ODABIRA LATVIJSKOG GRADA ZA 2027. GODINU

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koja upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2026. godine bit će dvije prijestolnice: jedna u Latviji i jedna u Portugalu.

U kolovozu 2020. godine, Ministarstvo kulture Republike Latvije pozvalo je zainteresirane gradove da podnesu prijave za Europsku prijestolnicu kulture 2027. Do roka, prijavu je predalo devet latvijskih gradova: Cēsis, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre i Valmiera. Na predizbornom sastanku održanom u razdoblju od 5. do 8. lipnja u uži izbor ušla su četiri grada: Daugavpils, Jūrmala, Liepāja and Valmiera, te su svoje prijave mogli nadopuniti do 4. travnja 2022. godine. Tijekom tog razdoblja grad Jūrmala je odlučio povući svoju kandidaturu. Konačni sastanak održan je 9. i 10. svibnja 2022. godine. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za Europsku prijestolnicu kulture sastavljeno pregledalo je prijave. Dva stručnjaka u panelu imenovana su od strane latvijskih nadležnih tijela, a ostali od strane institucija i tijela EU-a (Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija).

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Svake godine, dva ili tri grada nose titulu Europske prijestolnice kulture, pa će tako 2027. godine uz Trenčin, titulu nositi i jedan portugalski grad (odabir u prosincu 2022.). Tri trenutne prijestolnice kulture su: Novi Sad (Srbija), Kaunas (Litva) i Esch-sur-Alzetteu (Luksemburg)

 

Nadolazeće europske prijestolnice kulture su:

  • Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Veszprém (Mađarska) u 2023. godini
  • Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodo (Norveška) u 2024. godini
  • Chemnitz (Njemačka) i Nova Gorica (Slovenija) u 2025. godini
  • Oulu (Finska) i Trenčín (Slovačka) u 2026. godini

 

POZADINA

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad - pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

Izvor.