KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kultura kao pokretač zdravlja i dobrobiti pojedinaca

Kultura i dobrobit

Seminar i publikacija Kultura: pokretač zdravlja i dobrobiti u EU naglašavaju bitnu ulogu koju kultura ima u poboljšanju zdravlja i dobrobiti pojedinaca.

 

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade u suradnji sa Sabine Verheyen, predsjednicom Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, u Europskom parlamentu organizira zajednički seminar o ulozi koju kultura predstavlja za zdravlje i dobrobit pojedinaca. Seminar će se održati 16. studenog 2022. godine s početkom u 14:00 sati CET.

Seminar će okupiti govornike s područja čitave Europe te iz različitih pozadina: kulturne dionike, zdravstvene radnike, arhitekte, predstavnike općina te ostale.

Seminar će trajati dva sata, a moguće je pratiti ga online preko ove poveznice. Sudjelovanje na seminaru je besplatno i ne zahtijeva prethodnu registraciju.

 

PUBLIKACIJA KULTURA: POKRETAČ ZDRAVLJA I DOBROBITI U EU

Ususret ovom seminaru, Europska komisija objavila je brošuru Kultura: pokretač zdravlja i dobrobiti u EU koja objedinjava primjere dobrih praksi u projektima koje financira EU, a koji povezuju kulturu, zdravlje i dobrobit. Publikaciju možete preuzeti ovdje.

 

POZADINA

Europska unija kroz svoje je programe već financirala projekte koji povezuju kulturu, zdravlje i dobrobit. No, s dolaskom COVID-19 pandemije i golemim utjecajem koju je imala na svakodnevicu, postalo je razvidno da te teme moraju biti obrađene strateški i na većoj razini. Iz tog razloga, Europski parlament odlučio je financirati pripremno djelovanje Razvoj bottom-up politike za kulturu i dobrobit u EU uz potporu Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu (DG EAC).

Projekt CultureForHealth odabran je s ciljem implementacije tog djelovanja. Njegov je zadatak potaknuti promjenu u politici na svim razinama, ujedinjujući pritom zdravlje, kulturu, obrazovanje i dobrobit.

Godinu dana ranije DG EAC je organizirao online radionicu za države članice EU na temu kulture i aktivnog starenja, a bavio se i zdravljem i dobrobiti pojedinaca.

Voices of Culture, strukturirani dijalog između predstavnika EU kulturnog sektora i Europske komisije, 2023. će godine objaviti izvješće o ulozi kulturnih i kreativnih sektora na poboljšanje mentalnog zdravlja mladih ljudi.

 

Izvor.