KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativni ambasador - Marko Pogačar, Goranovo proljeće

Kreativni ambasador Marko Pogačar
Kreativni ambasador mjeseca: Marko Pogačar, Goranovo proljeće. ©Uroš Miloradović

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u prosincu 2018. godine, titulu kreativnog ambasadora Potprograma Kultura nosi Marko Pogačar – predsjednik Odbora Goranova proljeća.

Goranovo proljeće godišnja je pjesnička manifestacija u okviru SKUD-a Ivan Goran Kovačić, a u ožujku je ove godine u u Zagrebu, Rijeci, Pazinu i Lukovdolu doživjela svoje 55. izdanje. Goranovo proljeće ove je godine ugostilo preko 18 stranih i 17 domaćih pjesnika i pjesnikinja, predstavljena je nova bijenalna nagrada, kao i laureati za nagrade "Goranov vijenac" i "Goran za mlade pjesnike"

Osim organizacije godišnje pjesničke manifestacije, Goranovo proljeće aktivno je i u europskom projektu Versopolis - europskoj platformi za promicanje pjesništva koju podupire program Europske komisije Kreativna Europa, čiji je osnovni cilj stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika. S obzirom na to da izvrsni mladi pjesnici i mlade pjesnikinje često ostaju nepoznati izvan svog matičnog govornog područja, Versopolis to nastoji promijeniti stvaranjem jedinstvene platforme diljem Europe koja će pružiti priliku novim perspektivnim europskim pjesnicima i pjesnikinjama za postizanje međunarodne prepoznatljivosti.

Goranovo proljeće u sklopu projekta Versopolis uspješno djeluje od 2014. godine.