KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativni ambasador: Damir Terešak

20 05 Damir Teresak
Damir Terešak, producent, Maxima film © Domagoj Doko​

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu svibnju, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi producent Damir Terešak.

 

Damir Terešak rođen je 1954. godine u Zagrebu. U rodnom je gradu i diplomirao 1979. na Ekonomskom fakultetu. Od 1981. do 1991. radi kao slobodni filmski djelatnik na više od četrdeset filmova domaćih i stranih produkcija, nakon čega započinje karijeru samostalnog filmskog i TV producenta 1991. godine filmom Zlatne godine redatelja Davora Žmegača.

Godine 1992. osniva produkcijsku kuću Maxima film d.o.o. Temeljne su djelatnosti tvrtke produkcija igranih filmova i televizijskog programa te pružanje istovrsnih usluga stranim produkcijama. Terešak je s Maxima filmom u protekla gotovo tri desetljeća sudjelovao u produkciji više od 35 različitih projekata u svojstvu producenta, koproducenta i servisa za strane produkcije. Tvrtka je do sada samostalno producirala petnaest igranih filmova. Uz igrane i dokumentarne filmove, producirala je također šest TV formata za Hrvatsku radioteleviziju i RTL.

Kada govorimo o uspjesima tvrtke Maxima film, svakako je važno izdvojiti film Armin redatelja Ognjena Sviličića iz 2007. godine. Prikazan je na nizu filmskih festivala, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Palm Springsu, na kojem je osvojio nagradu FIPRESCI, što je dodjeljuje Međunarodna udruga filmskih kritičara. Film Takva su pravila iz 2014., istog redateljskog potpisa, također je ostvario veliku zapaženost osvojivši niz međunarodnih priznanja kao što su nagrada za najboljeg redatelja na Filmskom festivalu u Varšavi, nagrada za najbolju glavnu ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (program Horizonti), nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu te nagrada za najbolju kameru na Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu.

Krugu posljednjih nekoliko uspješnih naslova tvrtke Maxima filma pripada i film Glas Ognjena Sviličića iz 2019. godine, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (program World Cinema). 

Iz perspektive Potprograma MEDIA potrebno je istaknuti sljedeće uspješne prijave tvrtke Maxima film: 2014. godine osigurala je financijska sredstva u iznosu od 30.000 eura za film Osmi povjerenik u režiji Ivana Salaja na temelju poziva koji se odnosi na razvoj pojedinačnih projekata, a 2018. se pozicionirala na prvo mjesto na listi projekata odabranih u okviru poziva namijenjenog razvoju skupnih projekata, primivši potporu u ukupnom iznosu od 93.000 eura za razvoj triju projekata.

Damir Terešak je od 1980. član Društva hrvatskih filmskih djelatnika, čiji je dopredsjednik bio od 1998. do 1999. Od 2003. jedan je od osnivača te ujedno član Hrvatske udruge producenata, a od 2008. do 2012. godine bio je i član Hrvatskog audiovizualnog vijeća.

Na mjestu docenta na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 2002. godine, a 2017. napreduje u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Uz prof. Vedrana Mihletića i prof. Darka Lukića utemeljitelj je nastavnog programa studija produkcije, a do danas je i predstojnik Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti.

 

Izvor