KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativni ambasador: Boris Bakal

20-11 Boris Bakal

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u sklopu svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u studenome, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi Boris Bakal, voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

 

Boris Bakal je kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. godine osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!, čiji se funkcionalni program filmskog medijskog i informatičkog opismenjavanja provodi u 11 gradova Hrvatske, a uskoro se pokreće i u zemljama susjedstva te Italiji, Cipru i Belgiji. Dobitnik je nagrade ArtsLink te član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruženja Hrvatskih arhitekata (UHA), član ACHS (svjetskog udruženja za kritičko promišljanje baštine), član EEPAP-a (Istočno europske platforme za izvedbene umjetnosti) te CAA (američkog udruženja likovnih kritičara i umjetnika).

Udruga Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. U svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 500 profesionalnih međunarodnih suradnji, 90 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. Njihovi projekti progovaraju o političkim i kulturnim pitanjima koji se povezuju s problemima lokalnih zajednica.

 

Udruga Bacači sjenki je u sklopu projekta CinEd 2.0 i poziva za potporu filmskom obrazovanju osigurala sredstva Potprograma MEDIA u ukupnom iznosu od 78.702 eura kao partner projekta portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema. Riječ je o prvoj hrvatskoj prijavi koja je bila uspješna u kategoriji poziva za filmsko obrazovanje, i to od 2016. godine kada Europska komisija poziv za razvoj publike prenamjenjuje u poziv za filmsko obrazovanje!