KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativne ambasadorice – Tamara Curić i Larisa Navojec

19-10 KreAm TALA
Tamara Curić i Larisa Navojec, Plesni centar TALA © Plesni centar TALA

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu listopadu, titulu kreativnih ambasadorica potprograma Kultura nose Tamara Curić i Larisa Navojec, osnivačice i voditeljice umjetničke organizacije Plesni centar TALA u Zagrebu.

 

Tamara Curić i Larisa Navojec su plesačice, koreografkinje i plesne pedagoginje s bogatom plesnom karijerom, koju je teško obuhvatiti jednim tekstom. U 2000. godini osnovale su neprofitnu umjetničku organizaciju naziva Plesni centar TALA, koja do danas aktivno djeluje. Od 2000. godine TALA popularizira suvremeni ples među djecom, mladima i odraslima. Surađuju s brojnim plesačima i koreografima, kazalištima, festivalima, kulturnim institucijama, centrima te organizacijama u zemlji i inozemstvu kroz umjetničke i komercijalne projekte, hrvatske su predstavnice u sklopu Nomad Dance Academy NDA, članovi Kliker i Les Reperages mreže, partneri u projektima BAC / Generator, IDENTITY.MOVE! i Fresh Tracks Europe / New Generation : New Artistics Realities. Široko je područje djelovanja umjetničke organizacije TALA, osobito budući da programe ostvaruju kroz mrežu partnera na međunarodnoj sceni.

UO Plesni centar TALA sudjelovala je u projektu Life Long Burning (2013. – 2018.) s potporom prethodnog programa Kultura. O uspjehu ostvarene suradnje najbolje svjedoči potpora potprograma Kultura programa Kreativna Europa nastavku projekta pod nazivom Life Long Burning – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe (2018. – 2022.).

 

Kreativne ambasadorice u mjesecu listopadu 2019. godine koriste posebnu priliku kako bi najavile održavanje Koreografske konvencije od 23. do 26. listopada u sklopu KLIKER festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade u Zagrebu, koji Plesni centar TALA organizira u suradnji s VRUM umjetničkom organizacijom i KLIKER platformom. Konvencija se održava kao jedna od aktivnosti projekta Life Long Burning. Ima za cilj upoznati stručnjake/inje koji rade s djecom: odgajatelje/ice, učitelje/ice, profesore/ice, pedagoge/inje te umjetnike/ce i njihove suradnike/ce s aktualnim umjetničkim i edukativnim trendovima u području suvremene plesne umjetnosti u svijetu i Hrvatskoj te približiti i naglasiti važnost suvremenog plesa u odgojno-obrazovnom sustavu kroz različite programe i suradnje s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Na konvenciji će se kroz teorijski i praktični rad tijekom tri dana propitivati vizija razvoja suvremenog plesa za mladu publiku.