KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativne ambasadorice: Edita Bilaver i Ivana Jakobović Alpeza, udruga Djeca susreću umjetnost

19-03 Kreativne ambasadorice MEDIA
Udruga Djeca susreću umjetnost / Edita Bilaver, Ivana Jakopović Alpeza

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu ožujku, titulu kreativnih ambasadorica Potprograma MEDIA nose voditeljice udruge Djeca susreću umjetnostEdita Bilaver, predsjednica Udruge, i Ivana Jakobović Alpeza, voditeljica programa Udruge.

 

Udruga Djeca susreću umjetnost u okviru filmskog programa Sedmi kontinent djeci i mladima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima predstavlja kvalitetne filmske naslove s misijom razvoja svijesti o filmskoj umjetnosti kod djece i mladih. Unutar različitih programa Udruge godišnje se okupi 25 tisuća djece, uz vodstvo 40-ak stručnjaka iz područja medijske kulture i svijeta filma, sa željom da se filmska umjetnost približi djeci iz cijele Hrvatske, posebice učenicima iz manjih sredina kojima sadržaji nisu lako dostupni.

Program Sedmi kontinent organizira ili sudjeluje u nekoliko inkluzivnih projekata, među kojima je i partnerski projekt Film u bolnici, nastao u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu BUFF iz Švedske i kulturnom ustanovom JEF iz Belgije. Projekt je osmišljen iz perspektive razvoja filmske pismenosti kod djece i mladih koji dulje borave u bolnici te djeluje kao nadopuna programa Škole u bolnici. Organizira se od 2014. godine u suradnji sa sedam zagrebačkih bolnica, a u 2019. u projekt će se uključiti i tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji "Za osmijeh djeteta u bolnici" u organizaciji Saveza Naša djeca.

Projekt Film u bolnici također je od 2017. korisnik potpore Potprograma MEDIA u kategoriji poziva Promidžba europskog filma putem interneta. Zahvaljujući europskim sredstvima usustavljena je digitalna platforma europskih filmova koja će ujedno omogućivati dijeljenje mišljenja i kritika malih pacijenata u Hrvatskoj, Švedskoj i Belgiji te njihovu međusobnu komunikaciju. Digitalna platforma sadržava 12 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova prikladnih za djecu od 3. do 15. godine kao i posebne dodatne materijale.

U selekciji filmova mogu se pronaći festivalski naslovi zemalja-partnera Švedske i Belgije iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od domaćih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s osobitim naglaskom na hrvatska ostvarenja: "Otac" Veljka Popovića, "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, "Smijuljica i Kišni" Ivane Guljašević te hrvatskoslovenski koprodukcijski serijal "Koyaa" Kolje Saakside i Studija dim. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala "Profesora Balthazara" i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: "Prvi korak" Petre Kožar, "Bijela vrana" Mirana Miošića, "Bobo" Andreja Rehaka, "BLA BLA" Martine Meštrović, "Puž slikar" Manuele Vladić Maštruko, "Skriveni talent" Mirana Miošića i "Tajni laboratorij Nikole Tesle" Brune Razuma.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama projekta Sedmi kontinent i projekta Film u bolnici.

Izvor: DKE – Ured MEDIA Hrvatske