KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativna suradnja na Graffiti Ranču Legrad: Imagine. Create. Share.

19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 01
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 02
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 03
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 04
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 05
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 06
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 07
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 08
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 09
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 10
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 11
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 12
19-04-30 Graffiti Ranch Legrad 13

U sklopu Kreativne suradnje Deska Kreativne Europe i umjetnika Slavena Kosanovića Lunara, održana je radionica crtanja grafita u Koprivničko- križevačkoj županiji kao uvodno događanje u međunarodno okupljanje grafiti umjetnika koje se već tradicionalno odvija 1. svibnja u tom kraju. Sudjelovali su mladi umjetnici Hana Hanak, Alba Miočev, Ivan Oštarčević-zgubljen i Dino Cvetinić Elex te su oslikavali jedan zid na Graffiti Ranču u Legradu 30. travnja 2019. g.

„Nije isto raditi sliku sam i zid dug šest metara s ljudima koje si taj dan upoznao, puno je opuštenije, sve je jako intuitivno i iskreno. Tako je bar bilo na Kreativnoj radionici na Grafitti Ranču kad sam prvi put radila "ozbiljan" zid,“ rekla je mlada studentica Akademije likovnih umjetnosti Hana Hanak. Činjenica da su na licu mjesta bili i neki od sudionika međunarodnog okupljanja što se na Graffiti Ranču održavao sljedeći dan, pridonijelo je razmjeni iskustava i znanja i kroz vizuru europske grafiti scene. Mladi crtač, grafičar, slikar i muralist Ivan Oštarčević-zgubljen istaknuo je: „Sudjelovanje na Kreativnoj suradnji vidim kao veliku priliku i poticaj za mlade i aspirativne ulične umjetnike koji se žele afirmirati na sceni.“

Koncept ove Kreativne suradnje inspiriran je sloganom Kreativne Europe: Imagine. Create. Share. Tako su mladi umjetnici prije dolaska u Legrad komunicirali svoje ideje s voditeljem radionice Lunarom i zamišljali (Imagine.) potencijalne radove, da bi ih potom dolaskom zajednički stvorili (Create.) na zajedničkom zidu, a završni rad podijelit će se (Share.) sa širom javnosti kroz daljnje aktivnosti Deska Kreativne Europe. Mladi sudionici ocijenili su inicijativu kao pozitivnu pa je tako Dino Cvetinić Elex izjavio: „Projekt Imagine, Create and Share je prošao odlično, upoznao sam nove ljude, sklopio nove suradnje i nadam se da ćemo surađivati i u daljnjoj budućnosti.“ Alba Miočev iz grupe mlađih umjetnika je nadodala: "Drago mi je da sam imala priliku sudjelovati u ovome događaju jer je Graffiti ranč pokazao da nije bitno jesi li u velikom gradu, na selu, sredini sa puno ili malo ljudi, već je bitno unositi boje svugdje i imati ljubav za ono čime se baviš."

Po dolasku na Graffiti Ranč, prisutnima je Anera Stopfer iz Deska predstavila EU program Kreativna Europa – potprogram Kultura i mogućnosti koje nudi te način prijavljivanja i korištenja različitih mogućnosti. Posebno je istaknut trenutno otvoren natječaj za mobilnost umjetnika u okviru pilot-projekta I-portunus, koji je namijenjen poticanju mobilnosti umjetnika na razini Europe.