KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativna sinergija u Ljubljani

Anera stopfer cedhr (2)
Andrea simunic hrvatski restauratorski zavod
Anera stopfer cedhr
Dobrodosli
Publika3
Kreativne sinergije motovila
Deskovi Kreativne Europe - Kultura iz Hrvatske, Slovenije i Austrije u utorak, 17. travnja 2018. godine organizirali su jednodnevno događanje u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti (Celovška cesta 23, Ljubljana) s ciljem poticanja suradnje među kulturnim, obrazovnim, nevladinim organizacijama, općinama te njihova sudjelovanja u raznim financijskim programima EU-a.

Svaka projektna ideja obično se bavi specifičnim ciljevima odabranog programa EU-a. Unatoč tome, unaprjeđivanjem partnerstva i sadržaja, takav bi projekt mogao istodobno adresirati prioritete relevantne različitim programima stoga su na događanju predstavljeni primjeri projekata koji su dobili podršku iz različitih programa EU, ne samo iz područja kulture, nego i obrazovanja te europskog građanstva: Europa za građane, Kreativna Europa i Erasmus + (uključujući akciju eTwinning).

Prisutnima su predstavljeni sljedeći projekti:
*Europe2gether (mag. Andreja R. Megušar, Občina Železniki)
*diStory – Digital Stories of Small Historic Towns  (Mateja Hafner Dolenc, Združenje zgodovinskih mest Slovenije)
*Kulturna šola – evropska šola (Katarina Klajn, OŠ Šenčur)
*Teaching European History through Cinema (Rok Govednik, Zavod Vizo)
*Itchy Feet Down My Street (Tanja Slapernik Tominec, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo)
*Museum as a toolbox (Alexandra Trost, Universal Museum Joanneum)
*Tracing the Art of the Straub Family (Andrea Šimunić, Hrvatski restauratorski zavod)

Nakon predstavljanja projekata, gosti iz Saveza Alpe-Adria upoznali su prisutne s mehanizmima financiranja koji su usmjereni na poticanje međuregionalne suradnje između susjeda – Austrije, Slovenije i Hrvatske, a kroz Alpe Adria Allianz.

U popodnevnom dijelu događanja, sudionici su sudjelovali u interaktivnoj radionicu u organizaciji CMEPIUS Slovenija, a na kojoj su prisutni bili potaknuti na promišljanje projektne logike i osnovnih fokusa o kojima treba voditi računa pri osmišljavanju svakog projekta.