KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativna ambasadorica mjeseca – Ankica Jurić Tilić !

19-09 KreAm Ankica Juric Tilic gif
© DKE - Ured MEDIA Hrvatske

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu rujnu, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi producentica Ankica Jurić Tilić!

 

Ankica Jurić Tilić zajedno sa svojim timom vodi producentsku tvrtku Kinorama od 2003. godine specijalizirajući se za igrane filmove. Dosad je tvrtka proizvela dvadeset dugometražnih igranih filmova, od kojih su mnogi rezultat koprodukcija, te cijeli niz kratkih igranih filmova i tri TV serije. Njezin je autorski tim sastavljen podjednako od već priznatih autora i debitanata. Posebnu pozornost posvećuju razvoju projekata pa su redovito prisutni na brojnim produkcijskim sajmovima i radionicama za razvoj projekata.

Kada govorimo o nekadašnjem Programu − sadašnjem Potprogramu − MEDIA, svakako volimo istaknuti da se uz Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu vežu tzv. „hrvatski prvijenci“. Prvi hrvatski film koji je dobio potporu Programa MEDIA bio je tako Kinoramin dječji film Koko i duhovi. Nadalje, 2011. godine Kinorama postaje prvom hrvatskom producentskom tvrtkom koja je dobila potporu u kategoriji poziva namijenjenog razvoju skupnih projekata te se pozicionirala na visoko 4. mjesto s obzirom na kvalitetu napisanog projekta.

Upravo je dijelom prethodno navedenog razvoja skupnih projekata bio i Zvizdan, prvi hrvatski film koji je bio uvršten u službenu selekciju međunarodnog natjecateljskog programa 68. Filmskog festivala u Cannesu, osvojivši istovremeno prestižnu nagradu žirija Un Certain Regard.

Osim Zvizdana, u krug Kinoraminih najuspješnijih posljednjih naslova ulaze svakako filmovi kao što su Ne gledaj mi u pijat  Hane Jušić (Venice Days 2016.) i Kosac Zvonimira Jurića (Toronto Film Festival 2014.).

U sklopu Kinoraminih uspješnica kojima je potporu osigurao Potprogram MEDIA svakako je važno spomenuti sredstva dodijeljena za razvoj igrane TV serije Područje bez signala  2018. te treći po redu podržani razvoj skupnih projekta 2019. godine.

I na kraju, ponosni smo što se na popisu voditelja grupe EAVE-a (EAVE Group Leader) od ove godine nalazi i Ankica Jurić Tilić. To je prvi put da mjesto voditelja grupe preuzima stručna osoba – producentica – iz Hrvatske! EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) jedan je od najcjenjenijih europskih programa usavršavanja, koji je 2018. godine proslavio 30 godina postojanja.

 

Izvor