KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Konferencija u okviru Dana europskih autora

Dan europskih autora 2024.

Konferencija o europskoj dimeziji poticanja čitanja održava se u belgijskom gradu Leuvenu od 25. do 26. ožujka 2024.

 

U okviru Dana europskih autora Europska komisija organizira konferenciju posvećenu njegovanju suradnje između knjižnog i obrazovnog sektora s ciljem borbe protiv opadanja interesa za čitanje kod mladih. Istražit će se brojni primjeri u Europi koji pokazuju na koji način književni autori i profesionalci mogu surađivati s učiteljima i školama kako bi razvili formalne i neformalne oblike približavanja knjiga i književnosti učenicima.

 

Na konferenciji o europskoj dimenziji promocije čitanja sudjelovat će predstavnici EU institucija te ministarstava kulture i obrazovanja iz država koje sudjeluju u programima Kreativne Europe i Erasmus+, predstavnici knjižnog i obrazovnog sektora te predstavnici organizacija koje se bave promicanjem čitanja.

 

Ova konferencija predstavlja priliku za:

  • razmjenu dobrih praksi promocije čitanja od rane dječje dobi u okviru formalnog i neformalnog učenja
  • isticanje uloge europskih autora i profesionalaca u promociji čitanja i višejezičnosti u i izvan škole
  • davanje preporuka o borbi protiv opadanja čitalačkih vještina i navika u Europi

 

Program konferencije dostupan je putem poveznice.

 

U okviru Dana europskih autora pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. Ova događanja predstavljaju priliku za upoznavanje s predstavnicima iz knjižnog sektora, autorima, prevoditeljima ili izdavačima. Cilj ovih susreta je podizanje svijesti o raznolikim položajima i profesijama unutar sektora te otvaranje diskusije o radovima suvremenih europskih autora. Temeljem te inicijative mlađem čitateljstvu pruža se prilika za istraživanje i otkrivanje bogatstva europske književnosti.

Izvor.