KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Ispričajte svoju priču o europskoj baštini! – poziv za financiranje Dana europske baštine 2023

2023 European days stories

Priče o europskoj baštini (European Heritage Stories) je inicijativa Europske komisije i Vijeće Europe dodjele bespovratnih sredstava za inovativne projekte koje su razvile lokalne zajednice diljem Europe.

 

Dani europske baštine su događaji koji okupljaju europske građane kako bi proslavili, podijelili i podržali aktivnosti koje poduzimaju lokalne zajednice u Europi, a njihova paneuropska priroda pomaže u isticanju europske dimenzije i vrijednosti europske baštine. Uz inicijativu Priče o europskoj baštini, lokalne zajednice diljem kontinenta pozivaju se da podijele svoje posebne priče o europskoj kulturnoj baštini.

 

CILJ POZIVA
 • potaknuti ljude da se bave europskom kulturnom baštinom i ojačati osjećaj pripadnosti europskom zajedničkom prostoru;
 • prikupiti svjedočanstva/priče koje daju uvid u to kako zajednice razumiju europsku dimenziju lokalne baštine;
 • identificirati i promovirati zajednice koje se bave baštinom u skladu s europskim vrijednostima i dugoročnom perspektivom suradnje;
 • nagraditi zajednice za njihov trud i potaknuti ih da dalje razvijaju svoje priče;
 • motivirati i potaknuti zajednice, dobitnike nagrada za europsku baštinu/nagradu Europa Nostra i mjesta s oznakom europske baštine (EHL) da sudjeluju u Danima europske baštine.

Sve priče koje ispunjavaju kriterije prihvatljivosti bit će objavljene kao priče Dana europske baštine koje će se promovirati na europskoj razini, a dobit će i potporu do 10.000,00 eura.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijave se predaju putem obrasca za prijavu, mogu biti na engleskom ili francuskom jeziku, a rok za predaju je 28. veljače 2023.

 

KRITERIJI ODABIRA

Odabir priča temelji se na sljedećim temama:

 • prijava informativne i zanimljive dobro napisane Priče (10 bodova)
 • Europska dimenzija projektne ideje: u kojoj mjeri može poslužiti kao primjer dobre prakse za druge zemlje i zajednice (15 bodova)
 • povezanost Priče i popratne projektne ideje s prioritetima Dana europske baštine: različitosti, obrazovanje, sudjelovanje i angažmana zajednice, zaštita okoliša, rodna ravnopravnosti i/ili usmjerenosti na mlade (20 bodova)
 • originalnost i kreativnost projektne ideje (10 bodova)
 • izvedivost projektne ideje koja treba biti dovršena unutar jasno definiranog vremenskog okvira i unutar maksimalnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava (20 bodova)
 • potencijal predloženog projekta: pozitivni utjecaj za zajednicu (15 bodova)
 • JEDAN od sljedećih kriterija smatrat će se dodatnom pogodnošću (ukupno najviše 10 bodova):
  • dugoročni potencijal projekta (održivost)
  • prekogranična dimenzija projekta
  • uključivanje ranjivih i manjinskih skupina, mladih i djece.

Maksimalni mogući broj bodova = 100

 

20 najbolje rangiranih projektnih ideja bit će pozvano da dostave detaljne projektne prijedloge i proračune koji će se razmatrati u sljedećoj fazi postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Potpuni postupak odabira i kriteriji opisani su na stranici Priče Dana europske baštine.

Pobjednici će biti objavljeni 15. lipnja 2023.

 

DANI EUROPSKE BAŠTINE

Dani europske baštine jedna je od najslavnijih participativnih kulturnih manifestacija u Europi koju je 1985. godine pokrenulo Vijeće Europe, a 1999. godine inicijativi se pridružila i Europska unije kako bi se kreirala zajednička aktivnosti koja slavi kulturnu baštinu svih europskih naroda koja traje do danas. Paneuropski karakter događanja doprinosi zbližavanju ljudi i naglašava europsku dimenziju kao i vrijednost kulturne baštine u 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije. Tisuće događanja organiziraju se svake godine kako bi se podigla svijest o zajedničkoj europskoj baštini i stalnoj potrebi za njezinom zaštitom, kao i za stvaranje zajedničkih iskustava kulturne baštine, promicanje uključivosti te poticanje kreativnosti i mašte.