KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

i-Portunus is back!

20-10 i_portunus

i-Portunus - potpora kreativnoj mobilnosti, nastavit će financirati različite pristupe mobilnosti umjetnika i kulturnih djelatnika s još 2 projekta u vrijednosti od 1,5 milijuna EUR iz programa Kreativna Europa.

 

Nakon višemjesečnih ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, koja su se pokazala pogubna za kulturni sektor i umjetnike, i-Portunus, koji pruža podršku mobilnosti za umjetnike i kulturne djelatnike, vraća se s novim Pozivima za prijavu koji počinju u prosincu 2020. godine. Za mnoge profesionalce u kulturnim sektorima mobilnost je bila neophodna, a danas je izazovnija nego ikad prije. iz tog razloga i-Portunus želi ponuditi transnacionalnu mobilnost, gdje i kada je to moguće.

 

NOVI POZIV DO KRAJA GODINE

Na prvi novi i-Portunus projekt moći će se prijaviti samosatalno umjetnici iz sektora knjige, arhitekture, kulturne baštine i glazbe, ali i iz drugih kulturnih i kreativnih sektora, osim iz audiovizualnog. U 2021. godini planiran je još jedan  projekt koji će podržavati mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika financiranjem domaćina odnosno institucija koje ugošćuju umjetnike i kulturne djelatnike. Zajedno, ti će projekti i-Portunusa objaviti nekoliko Poziva za prijavu kroz 2021. godine.

 

POZADINA

U svibnju 2018. Europska komisija objavila je „Novu europsku agendu za kulturu“ u kojoj su doneseni ciljevi suradnje na razini EU-a te je predloženo 25 prioritetnih akcija. Jedna od njih je „poticanje mobilnosti profesionalaca u kulturnom i kreativnom sektoru“. Projekt i-Portunus provodi se i financira u okviru programa Kreativna Europa, programa EU za razvoj i jačanje kulturnog i kreativnog sektora.

Pilot projekt i-Portunus započeo je u siječnju 2019. godine i trajao je do veljače 2020. godine, a sada su naručena još dva projekta za pokretanje i-Portunusa do 2022. godine.