KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europska komisija traži partnera za organizaciju i provedbu edukacijskog projekta o arhitekturi

Europska komisija traži partnera za organizaciju i provedbu edukacijskog projekta o arhitekturi

Komisija je objavila Poziv za prijave za organizaciju Aktivnosti uzajamnog učenja (peer-learning) o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu namijenjenu gradovima i regijama.

Odabrani prijavitelj organizirat će akcije uzajamnog učenja s ciljem pomoći lokalnim nadležnostima u integraciji i implementaciji standarda kvaliteta u uskoj suradnji s Općom upravom za obrazovanje, mlade, sport i kulturu.

Projekt se temelji na Davos Baukultur sustavu kvalitete i izvješću Prema zajedničkoj kulturi arhitekture – ulaganje u visokokvalitetnu životnu okolinu za sve, objavljenom 2021. godine.

Komisija je ovu shemu objavila u Komunikaciji o Novom europskom Bauhausu. Vijeće Europe Komisiji je predložilo da otvori mogućnosti za istraživanje, jačanje kapaciteta i uzajamno učenje u dokumentu Zaključci o kulturi, visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu kao ključnim elementima inicijative Novog europskog Bauhausa.  

 

POZIV: AKTIVNOSTI UZAJAMNOG UČENJA O VISOKOKVALITETNOJ ARHITEKTURI I IZGRAĐENOM OKOLIŠU

Ovaj Poziv će pridonijeti:

- Mapiranju najboljih praksi iz gradova i regija unutar EU s obzirom na preporuke stručnjaka iz izvješća Prema zajedničkoj kulturi arhitekture.

- Koordinaciji između različitih dionika, kao i razmjeni iskustava između različitih država, te razradi ili poboljšanju strategija kojima se promiču visokokvalitetna arhitektura i izgrađeni okoliš za sve.

 

Konačni cilj Poziva je diseminacija diljem EU i prijenos najboljih praksi u razvoju nacionalnih i regionalnih strategija i djelovanja koja u obzir uzimaju poboljšanje životnih prostora, njihovu održivost i inovativnost, posebice kroz građansku participaciju, s obzirom na preporuke iz Izvješća.

Prilikom dizajniranja projektnih prijedloga prijavitelji moraju uzeti u obzir sljedeće tematske cjeline:

- Kontekst

- Raznolikost

- Osjećaj mjesta

- Ljepota

 

Od prijavitelja se očekuje da organizira najmanje 12 aktivnosti uzajamnog učenja u periodu od 18 mjeseci. Očekivani prosječni broj sudionika svake aktivnosti uzajamnog učenja je 20.

Projektni prijedlozi bit će ocijenjeni prema sljedećim kriterijima:

1. Cijena projekta: 30%

2. Kvaliteta projekta: 70%

- kvaliteta predložene metodologije: 45 bodova

- kvaliteta upravljačke strukture: 35 bodova

- kvaliteta outputa – praktičnih primjera: 20 bodova

 

Projektni prijedlozi koji budi ocijenjeni s manje od 60% ili s manje od 50% u svakom pojedinačnom kriteriju neće se uzeti na razmatranje.

Rok za predaju projektnog prijedloga je 30. siječnja 2023. godine.

Putem ove poveznice proučite detalje vezane uz prijavu i preuzmite natječajnu dokumentaciju.

 

Izvor.