KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europa Nostra - 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2021. godini

EuropaNostra - 7 najugroženijih 2021

Europa Nostra, vodeća europska mreža kulturne baštine,  u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a uz podršku Programa Kreativna Europa objavila je popis 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2021. godini (Most Endangered monuments and heritage sites in Europe). Popis je objavljen na online događanju čiji su domaćini bili visoki predstavnici Europa Nostre i Instituta Europske investicijske banke, uz sudjelovanje Mariye Gabriel, europske povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. Cijelom događanju doprinijeli su kandidati i predstavnici 7 odabranih lokaliteta, a koji je privukao preko 300 ljudi iz cijele Europe i šire.

Popis sedam najugroženijih spomenika/lokaliteta u Europi objavljuje se kako bi se ukazalo na ugrožene spomenike i lokalitete u Europi te potaknulo javne i privatne partnere na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini u omogućavanju njihove održive budućnosti.

 

Za 2021. godinu na popisu su sljedeći baštinski lokaliteti diljem Europe:

Achensee parna zupčasta željeznica jedina javna željeznica na svijetu koja, otkako je otvorena 1889. godine, još uvijek koristi svu opremu željezničkog sustava s kraja 19. stoljeća. Ovaj autentični primjer europske industrijske baštine suočava se s brzim propadanjem zbog neodržavanja.

 

Kompleks groblja Mirogoj Izgrađen je između 1876. i 1929. godine, a lijep je primjer europske neoklasične arhitekture. U ožujku i prosincu 2020. grad Zagreb pogodila su dva velika potresa koji su nanijeli ozbiljnu štetu na lokalitetu. Osim strukturnih oštećenja i pukotina, arkade, paviljoni, Crkva Krista Kralja i mnogi nadgrobni spomenici i skulpture također su teško oštećeni. Ministarstvo kulture i medija RHint erveniralo je hitnim mjerama. Međutim, jake kiše i pandemija COVID-19 otežale su procese i konzervaciju.

 

Otoci Amorgos, Kimolos, Kithira, Sikinos i Tinos dijele takozvani "kikladski krajolik", koji čini vitalni dio grčkog, ali i europskog identiteta. Ovaj kultni i skladni krajolik u velikoj je opasnosti zbog predloženog programa za postavljanje vjetroagregata na svih pet otoka, često uz sama arheološka nalazišta, od kojih su neka unutar zaštićenih područja Natura 2000 i kao pozadina tradicionalnim selima.

 

Vrt Giusti datira iz 1570. godine od kada je otvoren za javnost. To je jedan od najljepših primjera tipičnog toskanskog renesansnog vrta koji je u svom izvornom obliku preživio do danas. U 2020. godini vrt Giusti, koji je u privatnom vlasništvu, pogodile su tri jake oluje koje su nanijele veliku štetu na cijelom lokalitetu.

 

Samostan Dečani je jedan od najvažnijih manastira srpska pravoslavne crvke i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih vjerskih spomenika u Europi koji je izgrađen u prvoj polovici 14. stoljeća. Samostanski kompleks okružen je prekrasnom šumom koja čini dio kulturnog krajolika koji je neodvojiv od neprocjenjive izgrađene kulturne baštine. Samostan Dečani nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u opasnosti od 2006. godine, a suočava se s prijetnjama integritetu zbog neriješenih pravnih i institucionalnih pitanja.

 

Središnji poštanski ured u Skopju koji je sagrađen 1974. godine, predstavlja modernistički brutalistički arhitektonski stil poslijeratnog doba. Moćna građevina, izrađena od armiranog betona u obliku lotosovog cvijeta, trebala je simbolizirati obnovu Skopja nakon jakog potresa 1963. Zgrada je preživjela masivan požar 2013. godine, ali je pretprjela ozbiljnu štetu. Danas je ugrožena zbog neuporabe i propadanja.

 

Kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva smješteni su u stjenovitim planinama južno od općine Arredondo, Cantabria, na sjeveru Španjolske. Kapela, koja je nedavno datirana u 660. - 680. godinu, još uvijek održava svoju vjersku funkciju i duboko je ukorijenjena u zajednici, no stanje očuvanosti je vrlo zabrinjavajuće jer se suočava s mnoštvom turista i posjetitelja koji ju oštećuju.

 

Odbor Europa Nostre odabrao je 7 lokaliteta koje su najugroženije za 2021. godinu od 12 lokaliteta koja su ušla u uži izbor od strane međunarodnih stručnjaka. Odabir je izvršen na temelju izvanrednog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od lokaliteta, kao i na temelju ozbiljne opasnosti s kojom su suočene. Sljedeći kriterij odabira bio je potencijal ovih lokacija da djeluju kao katalizator održivog društveno-ekonomskog razvoja, kao i alat za promicanje mira i dijaloga unutar svojih podneblja i šire regije.

Svaki od odabranih 7 najugroženijih lokaliteta dobit će potporu EIB-a za baštinu u iznosu do 10.000 eura. Potpora EIB-a za baštinu dodjeljuje se kako bi se pomoglo u provedbi dogovorene aktivnosti koja će pridonijeti spašavanju ugroženog lokaliteta.

 

Izvor.