KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europa Nostra - 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini

20-04-02 7 Most Endangered 2020
© Europa Nostra
Europa Nostra, vodeća europska mreža kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a uz podršku Programa Kreativna Europa objavila je 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini (Most Endangered monuments and heritage sites in Europe).

Svake dvije godine objavljuje se Popis sedam najugroženijih spomenika/lokaliteta u Europi kako bi se ukazalo na ugrožene spomenike i lokalitete u Europi te potaknulo javne i privatne partnere na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini u omogućavanju njihove održive budućnosti. 

Za 2020. godinu su na popisu sljedeći baštinski lokaliteti diljem Europe:

Izvanredan primjer moderne talijanske arhitekture iz 1930-ih, ujedno jedan od najistaknutijih kulturnih centara u zemlji, suočava se s neposrednom prijetnjom od rušenja.

Barokni dvorac, koji je bio mjesto održavanja prve privatne izvedbe Beethovenove 3. simfonije 1804. godine, nalazi se u poodmakloj vazi propadanja.

Izuzetno lijepa povijesna građevina tipična za orijentalni stil s kraja 19. stoljeća postala je žrtva zanemarivanja i vandalizma.

  • Y blok, Vladina četvrt, Oslo (NORVEŠKA)
    Modernistička zgrada s početka 1960-ih, u kojoj se nalaze murali Pabla Picassa, oštećena je tijekom terorističkog napada 2011. godine te se trenutno planira njezino rušenje.
  • Elektrana Szombierki, Bytom (POLJSKA)

Elektrani izgrađenoj u modernističkom stilu 1920. godine prijeti rušenje bez obzira na napore koji su uloženi kako bi se lokalitet iskoristio kao plodno tlo za razvoj kreativnih industrija.

Autentičnost i cjelovitost impresivne tvrđave koja je uvrštena na Pristupni popis UNESCO-a kao dio najveće europske prekogranične nominacije– Granice Rimskog carstva – trenutno je ugrožena zbog štetnog projekta izgradnje žičare.

Jedna od najranije izgrađenih građevina svoje vrste u Europi, podignuta 1925. godine po nacrtu poznatog arhitekta Jože Plečnika, ugrožena je zbog neprikladnog razvojnog plana.

 

Izvor