KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Erasmus+ : Poziv za Strateška partnerstva za kreativnost u području mladih, školskog obrazovanja i obrazovanja odraslih

20-08-31 Erasmus+

Kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, Europska komisija objavila je dva nova poziva za prijavu projekata u 2020. godini u okviru programa Erasmus+. Riječ je o KA2 strateškim partnerstvima odnosno projektima Partnerstava za spremnost na digitalno obrazovanje u području školskog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te visokog obrazovanja te projektima Partnerstava za kreativnost u području mladih, školskog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Rok za prijavu navedenih projekata jest 29. listopada 2020. do 12 sati.

Maksimalni iznos financiranja projekata je 300.000 EUR, a njihovo trajanje najviše 24 mjeseca.

Za korisnike s područja Republike Hrvatske raspoloživi iznos za sufinanciranje novih projekata u sklopu programa Erasmus+ iznosi više od 2,3 milijuna EUR sa sljedećim iznosima prema područjima:

  • područje odgoja i općeg obrazovanja: 666.534,00 EUR,
  • područje strukovnog obrazovanja: 288.022,00 EUR,
  • područje visokog obrazovanja: 431.279,00 EUR,
  • područje obrazovanja odraslih: 347.822,00 EUR,
  • područje mladih: 619.956,00 EUR.

Poziv na temu digitalizacije usmjeren je na osnaživanje sustava obrazovanja i osposobljavanja u pripremi i provođenju online učenja i učenja na daljinu, a poziv uključuje i podršku nastavnom osoblju u razvoju digitalnih kompetencija. Posebna će pozornost biti usmjerena na inkluzivnu prirodu obrazovanja.

Poziv na temu kreativnosti namijenjen je kulturnom i kreativnom sektoru usmjeren na kreativnost, europsko građanstvo te kulturalnu osviještenost općenito. Cilj poziva je poboljšati razvoj vještina i kompetencija koje jačaju kreativnost, kao i povećati kvalitetu, inovacije i prepoznavanje rada mladih koji podupiru kreativni potencijal, doprinoseći tako oporavku i otpornosti kulturnog i kreativnog sektora. Prednost će imati projekti s obrazovnim aktivnostima i cjeloživotnim učenjem, neformalnom učenju i radu s mladima s kulturnom i kreativnom komponentom. Prednost će imati i projekti s aktivnostima koje mogu pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta, održivom razvoju i socijalnoj uključenosti kroz umjetnost, poticanjem inovativnih pristupa participativnog i međukulturalnog dijaloga koji povezuju dionike obrazovanja, osposobljavanja i mladih s organizacijama u kulturnom i kreativnom sektoru.

Detaljne informacije o novim pozivima pročitajte u ažuriranom Vodiču kroz program Erasmus+ (3. izdanje) koji je Europska komisija objavila 25. kolovoza 2020. godine.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije, koja promovira i provodi program Erasmus+,  očekuje da će Komisija početkom rujna objaviti prijavne obrasce za oba poziva.