KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Dva švedska grada u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2029. godine

2024 EPK Švedska

Švedski gradovi Kiruna i Uppsala nominirani su u konkurenciji za titulu Europske prijestolnice kulture 2029. godine.

 

Povjerenstvo sastavljeno od dvanaest nezavisnih stručnjaka nominiralo je švedske gradove Kiruna i Uppsala za titulu europska prijestolnice kulture 2029. godine, koja će se u Švedskoj održati po treći put nakon što su titule ponijeli Stockholm 1998. i  Umee 2014. godine.

 

O POSTUPKU ODABIRA

Švedska je pozvala zainteresirane gradove da podnesu prijave za Europsku prijestolnicu kulture 2029 u prosincu 2022. godine nakon čega su dva grada predala prijave: Kiruna i Uppsala. Ulazak u uži izbor za titulu Europske prijestolnice kulture može rezultirati značajnim kulturnim, gospodarskim i društvenim koristima za dotične gradove, pod uvjetom da je njihova ponuda dio dugoročnije strategije razvoja vođene kulturom.

Mali ali brzo rastući rudarski grad Kiruna, smješten je u sjevernom djelu Švedske koji nastoji podijeliti svoju snažnu mješavinu arktičke i industrijske priče kroz kreativna iskustva.

Uppsala je grad prožet poviješću i dom dvaju sveučilišta svjetske klase, koji namjerava istražiti ključnu ulogu kulture u razvoju održivih gradova.

Nakon što relevantna švedska tijela službeno podrže preporuku Povjerenstva, gradovi će imati vremena do jeseni 2024. doraditi i završiti svoje prijave. Povjerenstvo će se potom ponovno sastati u prosincu 2024. kako bi Komisiji preporučili švedski grad za Europsku prijestolnicu kulture 2029. godine.

Iste godine tituli Europske prijestolnice kulture, nosit će grad u Poljskoj gdje su u uži izbor ušli sljedeći gradovi: Bielsko–Biała, Katowice, Kołobrzeg i Lublin.

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira EPK odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka pregledava pristigle prijave. Institucije i tijela Europske unije za Povjerenstvo odabiru 10, a nacionalna tijela dva stručnjaka. U konačnom odabiru Povjerenstvo preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

O EPK

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jedan od najistaknutijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti Europske unije. Njeni ciljevi su promicanje raznolikosti europskih kultura, naglašavanje značajki koje su im zajedničke te održavanje doprinosa koji kultura predstavlja za dugoročni razvoj gradova.

 

Izvor