KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Devet novih nositelja Oznake europske baštine

Ehl negatif pms hr

Europska komisija uvrstila je devet lokacija na listu nositelja Oznake europske baštine koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju. Lista Oznake europske baštine tako je dosegla trideset i osam nositelja.

Na svečanosti, koja će se održati 26. ožujka 2018. godine u Plovdivu u Bugarskoj, u okviru međunarodne konferencije „Kulturna baština: za samoodrživu Europu“, dodijelit će se plakete sljedećim lokacijama:

  1. Leipzigova glazbena baština (DE)
  2. Kompleks sinagoga u ulici Dohány (HU)
  3. Fort Cadine (IT)
  4. Crkva Javorca (SI)
  5. Bivši koncentracioni logor Natzweiler i njegovi satelitski kampovi (FR/DE)
  6. Memorijal Sighet (RO)
  7. Bois du Cazier (BE)
  8. Selo Schengen (LU)
  9. Ugovor iz Maastrichta (NL)

Europska komisija donijela je odluku na temelju prijedloga nezavisnog panela stručnjaka koji je odabrao devet od dvadeset pet prijavljenih lokacija u prvoj fazi postupka dodjele Oznake europske baštine. Ovih devet lokacija uvrstit će se na listu nositelja Oznake europske baštine. Tijekom proteklih šest godina, otkad se provodi ova inicijativa, Oznaku europske baštine nosi trideset i devet lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. 

 

Europska unija temelji se na vrijednostima mira, slobode, tolerancije i solidarnosti. Te se vrijednosti ne smiju uzimati zdravo za gotovo; moramo raditi za njih svaki dan. Svi nositelji navedeni na listi Oznake europske baštine označavaju te vrijednosti i podsjećaju nas na sve one koji su se borili za njihovo uspostavljanje i očuvanje. Radujem se proslaviti devet novih lokacije koje će se naći na listi tijekom Europske godine kulturne baštine u 2018.“, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics.