KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Dani Oznake europske baštine u Plovdivu

Img 0468
Img 0476
Img 0502
Img 0643
Img 0769

U okviru bugarskog predsjedavanja Vijećem Europske  unije, u Plovdivu je 26. – 28. ožujka 2018. godine održana konferencija na temu Kulturna baština: za samoodrživu Europu. Okupljanje kulturnih stručnjaka i profesionalaca u Plovdivu bila je prilika da se održi svečanost dodjele plaketa lokacijama koje je Europska komisija uvrstila na listu nositelje Oznake europske baštine. Oznaka europske baštine inicijativa je Europske komisije koja slavi europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju.

Europska komisija je na prijedlog nezavisnog panela stručnjaka odabrala devet novih nositelje Oznake europske baštine, a tTijekom proteklih šest godina, otkad se provodi ova inicijativa, Oznaku europske baštine nosi trideset i devet lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom.

Laureati svečanosti u Plovdivu su:

Svečanosti su prisustvovali nacionalna koordinatorica inicijative Europske godine kulturne baštine Anuška Deranja Crnokić, nacionalna koordinatorica za Oznaku europske baštine Morana Bigač i Jurica Sabol, voditelj Muzeja Krapinskih neandertalaca, prvog nositelja Oznake iz Hrvatske.