KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Dani europske baštine 2022 – Održivost baštine

2022 Dani europske baštine

Ovogodišnje izdanje Dana europske baštine obilježava se pod zajedničkim naslovom Održivost baštine, a u Hrvatskoj se održava tijekom rujna i listopada.

 

Manifestacijom Dani europske baštine, koji se održavaju pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije slavi se kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i sredina. Paneuropski karakter događanja doprinosi zbližavanju ljudi i naglašava europsku dimenziju kao i vrijednost kulturne baštine u 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije. Tisuće događanja organiziraju se svake godine kako bi se podigla svijest o zajedničkoj europskoj baštini i stalnoj potrebi za njezinom zaštitom, kao i za stvaranje zajedničkih iskustava kulturne baštine, promicanje uključivosti te poticanje kreativnosti i mašte.

 

ODRŽIVOST BAŠTINE

Održivost baštine zajednička je paneuropska tema Dana europske baštine 2022. koja poziva organizatore događanja da istraže koji se koraci mogu poduzeti za zaštitu naše bogate i raznolike europske kulturne baštine u kontekstu klimatskih promjena i degradacije okoliša. Fokus je na aktivnoj ulozi zajednica i baštine u procesu izgradnje održivije i otpornije budućnosti. Također, otvara se prilika za početak razgovora o tome kako zamišljamo budućnost. Dani europske baštine 2022. organizatorima događanja i posjetiteljima pružaju mnoge prilike za razmišljanje o tome kako možemo prepoznati i zaštititi našu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu, promicati održivi turizam, razmotriti našu upotrebu resursa i postaviti pitanje kako su ta pitanja povezana s baštinom, umjetnošću , očuvanjem krajolika, divljim životinjama te bioraznolikosti.

Pitanje što znači čuvati baštinu također je važan aspekt ove zajedničke teme. Podizanje svijesti o tehnikama i materijalima za obnavljanje, razvoj digitalnih inicijativa u području baštine, dijeljenje tradicija i vještina te isticanje dobrih praksi iz prošlosti koje omogućuju da danas uživamo u povijesnim mjestima, mogli bi pomoći u pronalaženju rješenja o tome kako možemo zaštititi i upravljati našim ranjivim lokalitetima, čineći ih dostupnima sadašnjim i budućim generacijama.

Za preuzimanje je dostupna brošura Održivost baštine.

 

DANI EUROPSKE BAŠTINE U HRVATSKOJ

Manifestacija Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno održava tijekom rujna i listopada, a ovogodišnjom temom Održivost baštine nastoje se potaknuti promjene koje će osnažiti bogatu kulturnu baštinu europskih zemalja i sačuvati je kao zalog za budućnost. Pod utjecajem klimatskih promjena naš se planet suočava sa sve većom ranjivosti, stoga se ovogodišnjom temom želi ukazati na potrebu prilagođavanja svih aspekata života na održiv način uključujući i kulturnu baštinu.

Ovogodišnja tema ODRŽIVOST BAŠTINE potaknula je organizatore događanja na promišljanje o aktivnoj ulozi baštine u izgradnji održivije budućnosti promoviranjem održivog turizma, korištenjem tradicionalnih tehnika i materijala obnove, digitalizacijom baštine i isticanjem dobrih praksi.

Programska knjižica Dana europske baštine 2022. u Hrvatskoj (.pdf)