KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Dan europskih autora | 27. ožujka 2023.

2023 Dan europskih autora

Dan europskih autora se po prvi puta održava 27. ožujka 2023. godine na inicijativu povjerenice Gabriel s ciljem ponovnog povezivanja mladih generacija s čitanjem, te otkrivanja raznolike europske književnosti.

 

OSNAŽIVANJE MLAĐIH GENERACIJA KROZ ČITANJE

Osim što pomaže mladima da se ponovno povežu s knjigama i otkriju raznolikosti europske književnosti, ova inicijativa želi pokazati kako književnost može biti alat za individualno osnaživanje. Knjige i čitanje omogućuju mladima da se uključe u aktualne društvene i osobne izazove. Također, ova inicijativa je prilika da se istaknu važnosti programa i inicijativa za promicanje čitanja koje se provode u pojedinim zemljama EU.

 

U OKVIRU DANA EUROPSKIH AUTORA ORGANIZIRANE SU 3 PARALELNE AKTIVNOSTI

 

  • Čitalačke sesije u školama

Srednje škole diljem EU-a pozvane su putem eTwinning zajednice i drugih kanala da organiziraju sesije čitanja naglas s europskim autorima te svoje ideje prijave se do 6. ožujka 2023. ovdje.

 

  • Turneja europskih autora

Europska komisija organizira turneju europskih autora koji će posjetiti škole, knjižnice i knjižare, čitati isječke svojih djela i na taj način potaknuti učenike da otkriju europske autore.

 

  • Konferencija o promicanju čitanja

Konferencija o promicanju čitanja održat će se u Sofiji, gdje će okupiti predstavnike ministarstava obrazovanja i kulture zemalja članica EU-a koji su zaduženi za razvoj politika čitanja, kao i predstavnike sektora knjige i organizacija koje promiču čitanje. Cilj konferencije je razmjena iskustava i praksi o čitanju.