KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Četiri francuska grada u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Četiri francuska grada u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier i Rouen nominirani su za titulu Europske prijestolnice kulture 2028. godine.

 

Povjerenstvo sastavljeno od nezavisnih stručnjaka u uži je izbor za titulu Europske prijestolnice kulture (EPK) 2028. godine nominiralo četiri francuska grada: Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier i Rouen. Nakon Pariza 1989., Avignona 2000., Lillea 2004. i Marseillea 2013. godine, Francuska će po peti put biti domaćin Europske prijestolnice kulture.

 

O POSTUPKU ODABIRA

U prosincu 2021. godine Francuska je pozvala sve zainteresirane gradove da podnesu prijave za Europsku prijestolnicu kulture 2028. Do roka 2. siječnja 2023. godine prijave su podnijeli sljedeći gradovi: Amiens, Bastia, Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier, Nice, Reims, Rouen i Saint-Denis. Ulazak u uži izbor za titulu Europske prijestolnice kulture može rezultirati značajnim kulturnim, gospodarskim i društvenim prednostima za dotične gradove, pod uvjetom da je njihova ponuda dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

Nakon što relevantna francuska tijela službeno usvoje preporuku Povjerenstva, gradovi će imati rok do jeseni 2023. da dorade svoje prijave. Povjerenstvo će se ponovno sastati u prosincu 2023. godine i preporučit će Europskoj komisiji jedan francuski grad za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine. Iste godine, titulu EPK nositi će jedan grad iz Češke i jedan grad iz EFTA/EEA države, države kandidatkinje ili države koja sudjeluje u programu Kreativne Europe.

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira EPK odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka pregledava pristigle prijave. Institucije i tijela Europske unije za Povjerenstvo odabiru 10, a nacionalna tijela dva stručnjaka. U konačnom odabiru Povjerenstvo preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

O EPK

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jedan od najistaknutijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti Europske unije. Njeni ciljevi su promicanje raznolikosti europskih kultura, naglašavanje značajki koje su im zajedničke te održavanje doprinosa koji kultura predstavlja za dugoročni razvoj gradova.

 

Izvor.