KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Češke Budějovice nosit će titulu Europske prijestolnice kulture 2028

2023 ECOC_CZ

Češki grad České Budějovice predložen je za Europsku prijestolnicu kulture 2028.

 

Predsjednik stručnog povjerenstva za odabir Europskih prijestolnica kulture objavio je 30. lipnja 2023. da je češki grad České Budějovice preporučen za titulu Europske prijestolnice kulture 2028. Osim Českih Budějovica, Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europskih prijestolnica kulture ocjenjivalo je prijave još dva češka grada koja su ušla u uži izbor. České Budějovice su, nakon Praga (2000.) i Plzena (2015.), treći grad u Češkoj koji će nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije, rekao je: Ovo je jedinstvena prilika za grad i njegovu okolicu da donesu kulturu i Europu u srž svojih zajednica. To je prilika za njihove stanovnike da otkriju bogatu kulturnu raznolikost našeg kontinenta i zajedničke elemente koje dijelimo kao Europljani. Inicijativa Europske prijestolnice kulture primjer su cilja EU-a stvaranja Unije koja okuplja ljude oko zajedničkih vrijednosti, kao što su sloboda govora, vladavina prava, demokracija i mir. Nadam se da će České Budějovice iskoristiti sve dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi koje Europska prijestolnica kulture donosi.

 

O POSTUPKU ODABIRA ČEŠKOG GRADA ZA 2028. GODINU

U kolovozu 2021. godine nadležna češka tijela pozvala su zainteresirane gradove da podnesu prijave za Europsku prijestolnicu kulture 2028. Do rujna 2022. godine, četiri češka grada predalo je prijave: Broumov, Brno, České Budějovice i Liberec. Predselekcijski sastanak održan je 12. i 14. listopada 2022. te su dva grada, Broumov i České Budějovice, ušla u uži izbor, a svoje su prijave mogli nadopuniti do lipnja 2023. godine kada se održao završni selekcijski sastanak. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europskih prijestolnica kulture pregledalo je prijave. Dva stručnjaka u povjerenstvu imenovala su relevantna nacionalna tijela, dok je ostalih 10 članova imenovano od strane institucija i tijela EU-a (Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija).

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koja upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2028. bit će tri Europske prijestolnice kulture: uz České Budějovice, 2028. godine titulu će nositi grad u zemlji kandidatkinji, potencijalnoj kandidatkinji ili zemlji EFTA/EEA (koji će biti odabran u rujnu) i grad u Francuskoj (koji će biti odabran u prosincu).

Tri europske prijestolnice kulture 2023. su Temišvar (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Veszprem (Mađarska), a nadolazeće su:

  • 2024.: Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodø (Norveška)
  • 2025.: Chemnitz (Njemačka) i Nova Gorica (Slovenija)
  • 2026.: Oulu (Finska) i Trenčín (Slovačka)
  • 2027.: Liepaja (Latvija) i Évora (Portugal)

 

POZADINA

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad - pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

 

Izvor.